Бяс може да се появи при всеки бозайник, включително котки.

...
Бяс може да се появи при всеки бозайник, включително котки.
Коментари Харесай

Можете ли да хванете бяс от котка?

Бяс може да се появи при всеки бозайник, в това число котки. Първите признаци нормално се появяват до два месеца след заразяването. Бясът при домашните котки е доста рисков, тъй като можем да се заразим с него от нашия домакински любим.

Бясът е извънредно рисково заболяване – от него всяка година умират доста животни, само че науката ни разреши да опознаем добре заболяването и ловко да се предпазим от нея. Какви са признаците на бяс при котка? Как да ги лекуваме и можем ли да се заразим - в случай че да, какво тогава?

Бяс при котка - какво е това заболяване?

Бясът (при всички животни) се предизвиква от РНК вируса - Lyssavirus. Той принадлежи към групата на вирусите Rhabdoviridae или Rabdoviruses. Вирусът се популяризира измежду диви животни, стотици хиляди от които умират всяка година поради това. Болестта е главно на лисици, енотовидни кучета, язовци и прилепи, само че освен – могат да се заразят кучета и котки, в това число домашни. Обикновено заболяването се популяризира в огромни групи животни, а домашните котки могат да се заразят единствено при контакт (борба, ухапване) с болен субект.

Бяс при котка - признаци

Бясът е на практика постоянно еднакъв. Единствената разлика е в инкубационния развой на вируса - при котките първите признаци могат да се развият от две седмици до даже няколко месеца след заразяването. Най-често признаците се появяват след два месеца. Много зависи от мястото на контакт с вируса - да вземем за пример захапване във врата или главата доста ще форсира развиването на заболяването.

Котката става притежател на вируса единствено 3 дни преди появяването на първите признаци, едвам тогава вирусът участва в слюнката на животното. Бясът при котка може да бъде под формата на:
Колко коства изкореняването на бяса?
Масовата имунизация на кучетата може да изкорени заболяването " бяс ", настояват специалистите от Глобалния алианс за надзор на бяса, съобщи БГ...
Прочети повече
- спокоен (продромална и парализа фаза),

- принудителен (продромална, гневна и паралитична фазa).

Бяс при котка и здравето на нейния собственик.

Ако вашият домакински любим е диагностициран с бяс, попитайте Вашия доктор какво да вършиме. Ако човек не е бил нападнат или ранен, нормално няма потребност от здравна интервенция. Контактът на вируса с неувредена кожа не е рисков. От друга страна, ухапването е индикация за бърз контакт с доктор. Какво би трябвало да ни тревожи след захапване?

- чувство за парене и изтръпване към мястото на захапване,
Как да си изберем котка?
Животните могат да станат едни от най-хубавите другари на човек и са неповторими, тъй като ще ви съпровождат, откогато стартират да бъдат част...
Прочети повече
- висока температура,

- хидрофобия или фотофобия,

- главоболие,

- гадене и повръщане.

В подобен случай наложително потърсете здравна помощ!

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР