Бяло тефтерче на Десислава Иванчева е едно от основните доказателства

...
Бяло тефтерче на Десислава Иванчева е едно от основните доказателства
Коментари Харесай

Бялото тефтерче на Иванчева - основно доказателство на прокуратурата

Бяло тефтерче на Десислава Иванчева е едно от главните доказателства за корупционната спекулация.

Това стана ясно от обвинителния акт, откакто Специализираният углавен съд даде ход на делото против отстранената кметица на регион " Младост " Десислава Иванчева , някогашната ѝ заместничка Биляна Петрова и някогашния областен кмет Петко Дюлгеров, осведоми БНР.

 Иванчева: Арестът е доста по-тежък в сравнение с самия затвор
Иванчева: Арестът е доста по-тежък в сравнение с самия затвор

Иванчева и Петрова се усещат дискриминирани

Тефтерчето е намерено в дамската й чанта . На първите две страници има букви и суми.

Отстранената кметица и някогашната й заместничка настояват, че са почтени и са жертва на скица , проведена от Дюлгеров и подалия сигнал, че е изнудван - Александър Ваклин.

 Съдът върна Иванчева от сливенския затвор в следствения арест, тя отново недоволна; Българска социалистическа партия внася тъжба в Конституционен съд против измененията в Административнопроцесуален кодекс
Съдът върна Иванчева от сливенския затвор в следствения арест, тя отново недоволна; Българска социалистическа партия внася тъжба в Конституционен съд против измененията в Административнопроцесуален кодекс

Тримата са на съд по обвиняване, че са изнудвали строителния бизнесмен Александър Ваклин, с цел да бъде придвижена преписката му за позволение за градеж в квартала.

Според държавното обвиняване тримата обвинени са поискали от Ваклин половин милион лв. , с цел да придвижат негово известие, което да завърши процедурата му за градеж в " Младост ".

 Иванчева с въпроси към Фандъкова в коридорите на съда
Иванчева с въпроси към Фандъкова в коридорите на съда

Пита, дали са преместени градежите от междублоковите пространства на " Младост "

В обвинителния акт се разказва по какъв начин е взето решението за изнудването на Ваклин. Инициатор била Иванчева, пособия ѝ Петрова, а Дюлгеров предложил да е медиатор в контактите със строителния бизнесмен.

Първоначалната обсъждана сума била 250 000 лв. , само че откакто станало ясно, че Ваклин има интерес и към други терени в " Младост ", била удвоена, написа в обвинителния акт, представен от БНР. Той разказва по какъв начин се договаряли мястото и методът на предаване на първата вноска от подкупа - 70-те хиляди лв., които бяха открити у тримата подсъдими при показните им арести на 17 април.

Ваклин е измежду призованите за разпит очевидци, само че отбраната реши той да свидетелства най-после, защото той е основна фигура по делото.

Съдия Иво Хинов даде ход на процеса всъщност, макар че подсъдимите и юристите им желаеха да бъде отсрочено за друга дата.

Страните по делото разпитват представител на компанията, в която работи Ваклин. Предстои показания да даде и брачната половинка му.

Припомняме, на 17 април Иванчева беше задържана показно на бул. " Васил Левски " в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лв., които тя взела като рушвет съгласно прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше арестувана и заместничката ѝ в " Младост " Биляна Петрова . От ръцете на двете дами бяха взети натривки, тъй че да се дефинира дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

Действията на органите към ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което провокира вълна от отвращение по отношение на метода, по който тя е арестувана. Излязоха и изказвания на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривкте.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде детайлности по случая. Тогава той съобщи, че Десислава Иванчева е изнудвала " в житейски смисъл " и други хора. Тогава Гешев съобщи също, че при ареста всички " светнали като коледна елха ", визирайки натривките по ръцете на арестуваните.

На 20 април спецпрокуратурата изиска непрекъснат арест за кметицата. По време на правосъдното съвещание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя съобщи, че не е взимала рушвет и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В последна сметка съдът реши тримата арестувани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и някогашният кмет на региона Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 23 май, сряда, спецпрокуратурата изиска от спецсъда да в профил Иванчева като кмет на столичния регион " Младост ", откакто стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на " Младост " Румен Русев, който е един от главните очевидци против нея. Иванчева също по този начин подписала от ареста, че назначава пиара на региона Петър Кърджилов за зам.-кмет на " Младост ".

В края на май месец спецсъдът в профил Иванчева като кмет на столичния регион " Младост ".

На 1 август някогашната кметица Десислава Иванчева влезе в болница, окована с белезници и на краката. Заедно с нея бе прегледана и Петрова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР