Бял трюфел Tuber Magnatum удря 10 000 лв. за кило

...
Бял трюфел Tuber Magnatum удря 10 000 лв. за кило
Коментари Харесай

Гурме ядене и пиене на фестивал „Вино и храна“

Бял трюфел Tuber Magnatum удря 10 000 лева за кило

„ История с вкус” беше мотото на тазгодишното Шесто издание на фестивала “Вино и храна”, което беше същинско странствуване за сетивата в света на най-отбраните кулинарни изкушения и елексири на боговете.

Над 2500 гости дегустираха 560 виновност от бутикови мазета, три гурме вечери събраха ценители, а богата гама от оферти предизвика хотелиери и ресторантьори да обогатят асортимента си за посрещане на лято 2018 по морето.
 s27-3  s27-01  s27-1  s27-2  s27-2-1  s27-02
Трюфелите още веднъж царуваха на няколко щанда на ревюто “Вино и храна”. Шеф готвачът от Велико Търново Станимир Радичев създава няколко специалитета с тях от краве, козе и овче мляко и сирене. Суровината набира от български производители в Балкана и Лудогорието и с готовата продукция зарежда бутикови магазини и заведения за хранене. Варненска компания също предлага диворастящи гъби и трюфели, които изнася в Италия, Франция и даже в Китай. Съдружниците в нея ги откриват в Североизточна България със особено подготвени кучета, само че споделят, че да издадат местата с находките си, е все едно да доверят банковата си сметка. Цените зависят от добивите и пазара, само че царят на трюфелите бял трюфел Tuber Magnatum е блъснал в последно време 10 000 лева.за кг. Минава за най-скъпата храна в света и за неговата класа и мирис се носят митове. Той е афродизиак №1 и се счита, че даже Казанова се е възползвал.

Интересът на познавачите провокира щандът на ферма”Шопар, бик и щука” на трима най-хубави приятели-Марто, Анатоли и Венци, градски типажи, както сами се дефинират, предпочели да бъдат измежду капризите на природата в Камчийската котловина до селата Цонево и Сава, община Дългопол. Те отглеждат телета от породата Херефорд и античната българска порода източнобалкански прасета, а щуката е от язовира “Цонево”. Гордеят се, че първият писмен документ за Източнобалканската свиня от П. Германов през 1901 година я свързва с този край по течението на река Камчия.

На фестивала във Варна посетителите пробваха за първи път коктейлите с Татра-чайовете с алкохол, приготвени по неповторими предписания с алпийски билки и чиста изворна вода от словашките Татри.

В гурме-зоната и мобилната кухня, проведена от началник Петър Йоргов, ръководител на Балгарската асоциация за кулинарна просвета и готвач №1 на България за 2009 година бяха готови от гост-готвачи тристепенни авторски менюта с натурални и екологично чисти био артикули. Кристиян Пашов и Анна Павлова изкушиха ценителите с разновидност от цвекло, сирене с кашу и черен трюфел, бут от източнобалканска свиня с черен трюфел, крем от грах със зелен фасул и менра, за десерт – “Cremeux” от българска роза с маракуя и дакуаз от шам фъстък. Шеф Пламен Петров и началник Стоян Пенев подготвиха филе от есетра, запечено с шисо масло, тапиока със сепия и тай къри, артишок в гуацето от нахут с миди, панчета и черен трюфел. Street food зоната навън и в този момент сподели, че тази храна може да бъде здравословно и е не по-малко кулинарно прекарване.

Пица с мая показа международният първенец Анатоли Колев от “Старият чинар”, като сподели тънкостите в приготвянето на “Маргарита” и “Диаболо”. Шеф Иво Жечев, който неотдавна се завърна зареден с нови хрумвания от Сао Пауло, подготви на специфичните барбекюта на Great Western Barbecue неповторимите телешки бъргър с пушен бекон и яйце със самардала.

На ревюто можеше да се види и вкуси цялото многообразие от фамозните италиански ръчно направени шоколадови бонбони, в това число и с заряд от люта чушка, настрана италиански виновност, както и френски, южноафрикански, испански селекции, само че най-вече български.

Фестивалът “Вино и храна” се провежда от Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите, Черноморската районна лозаро-винарска камара, Българската асоциация за кулинарна просвета и поддръжката на община Варна, която имаше собствен щанд, както и Министерството на туризма.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР