Бяха разкрити компютърни измами за 1 млн. лв., съобщиха от

...
Бяха разкрити компютърни измами за 1 млн. лв., съобщиха от
Коментари Харесай

Разкриха компютърни измами за 1 млн. лв.

Бяха разкрити компютърни измами за 1 млн. лева, оповестиха от полицията. Операцията е извършена на 26 октомври от чиновници на Групово дело „ Борба с проведената престъпност “.

Действията по следствието, извършени под надзора на Специализираната прокуратура, доведоха до задържането на двама души. От претърсени три адреса са конфискувани компютърни конфигурации, мобилни телефони и документи.
 „ Ловецът на педофили ” в интернет проговори: От полицията ме ревизираха дали съм душевен постоянен „ Ловецът на педофили ” в интернет проговори: От полицията ме ревизираха дали съм душевен постоянен
Арестуваха един от „ ловците на педофили ” в интернет. Предполага се, че това се е случило по сигнал на някои от хванатите о...

Открито е и неголямо количество канабис. Разпитани са голям брой очевидци, осъществени са и разпознавания. Установено е, че участниците в незаконния сговор са употребявали злотворен софутер, с който заразявали стотици компютри в страната.

Според първичните данни, те разпращали стотици хиляди фишинг известия от името на частни правосъдни реализатори, несъществуващи телекомуникационни компании, както и промоционални оферти от верига магазини за техника, подправени уведомления от Национална агенция за приходите, КПКОНПИ, Агенцията по вписванията, банки, призовки от Пътна полиция и други. Към фишинг мейлите бил атачмънт с компютърен вирус, неузнаваем от доста антивирусни стратегии.

Заразените компютри били свързани с употребен от арестуваните сървър - деактивиран и конфискуван от проверяващите. Така киберпрестъпниците си осигурявали достъп до всички данни в инфектираните компютри - персонални и фирмени документи, пароли за достъп до онлайн банкиране, профили в пощи и обществени мрежи.

Средствата от сметките на потърпевшите били прехвърляни по сметки на финансови мулета в страната, които ги изтегляли в брой и предавали на ръка на обвинените. За задачата били употребявани сменени СИМ карти на титулярите.
 Акция на полицията в София Акция на полицията в София
Акция на полицията се е провела тази нощ в София, заяви " Нова телевизия ". В нея взели участие икономическа, охранителна и престъпна полиц...

Работи се по хипотезата, че за промяната на СИМ картите нарушителите са били подпомагани от чиновник на телекомуникационна компания, който им е давал данните на действителния собственик.

За малко повече от 2 години участниците в незаконния сговор са нанесли вреди на три търговски сдружения в размер на 1 млн. лв. Над 1 млн. лева се чака да доближат потвърдените вреди на десетките излъгани физически лица.

Двамата арестувани са привлечени от Специализираната прокуратура към наказателна отговорност за присъединяване в незаконен сговор, основан за финансови облаги от компютърни измами.

На 29 октомври Специализираният углавен съд дефинира за обвинените най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Работата по случая продължава, като всички физически или юридически лица, станали жертва по описаната скица, могат да подадат сигнал или дават спомагателна информация на ГДБОП.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР