Бяха казани куп безсмислени и обидни думи на ангро и

...
Бяха казани куп безсмислени и обидни думи на ангро и
Коментари Харесай

Бивш агроминистър: Преработвателите са купували по-скъп слънчоглед от Украйна, но не са давали същите цени за българския

" Бяха казани куп безсмислени и обидни думи на ангро и неправилни тези. Меморандумът е това, което желаеха земеделците, само че не напълно. Ще забележим по какъв начин ще го изпълнят. "

Това сподели пред Euronews Bulgaria някогашният длъжностен министър на земеделието и сегашен консултант на президента по селското стопанство Явор Гечев.

В него е реализирано единодушие да се забрани вносът на украинско зърно до привършване на българското. Да забележим в този момент дали ще бъде анулирано решението на Народното събрание или няма.

С този меморандум не могат да се задължат производителите да си продадат слънчогледа. Ние произвеждаме по-малко слънчоглед, в сравнение с използваме. Оказва се, че с над 200 лева на звук украинският слънчоглед е по-скъп от българския. Оказва се, че преработвателите са купували по-скъп слънчоглед от Украйна, само че не са давали същите цени за българския. Миналия път когато се стигна до възбраните ясно споделих на земеделците да не чакат по-високи цени. Въпросът е да го продадат, тъй като самият слънчоглед не може да се съхранява прекомерно дълго. Проблемите ще продължат. Никой няма нищо срещу Украйна, само че там е подписано съглашение, че те би трябвало да изравняват критериите, по които се създава. Но те са във война и най-вероятно още 10 година няма да покрият условията.

Правителството изтърва да сложи въпроса за дотациите, които у нас са по-ниски, в сравнение с в западните страни.

Има към 100 земеделци, които са доста разраснали се, въпросът е какво вършим с другите 70 000. 1.6 милиарда лева са всичките дотации на година, от които 10% са за дребните производители, 15% са обвързана поддръжка - 2% са за протеинови култури, другото са за плодовете и зеленчуците. Всички български държавни управления са желали от Европа увеличение на този % и това постоянно е било отказвано. Така че в цялата работа има повече популизъм.

Говори се за коопериране и аз в действителност желая да го видя, само че за това се изисква законодателство и доста тежки промени. Последното нещо в това са дотациите.

Храните няма да поевтинеят от отварянето на вноса от Украйна. Пазарът е международен и отворен, само че във връзка с продажбите, не и във връзка с това, което се дава преди този момент. Субсидиите изкривяват пазара, само че при нас по-малко, а в някои западни страни повече.

Приветствам помощта за Украйна, само че поздравявам и отбраната на българския интерес. Мисля, че в този момент е моментът да се изпрати настояването до Европейската комисия за равнене на дотациите.

Протестът беше за политики, а не за политика.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР