Бях вкарана в затвора за нещо, в което не съм

...
Бях вкарана в затвора за нещо, в което не съм
Коментари Харесай

Заподозряната за „Катаргейт“ Ева Каили: Нямам никаква роля в този случай

„ Бях вкарана в пандиза за нещо, в което не съм взела участие “, сподели гръцкият евродепутат Ева Каили пред френския всекидневник „ Либерасион “, в първото си изявление след, откакто беше задържана през декември за така наречен „ Катаргейт “.

Според „ Либерасион “ изявлението е извършено в дома на Каили в Брюксел на 25 април, 11 дни откакто тя бе освободена от пандиза под домакински арест. Домашният й арест беше преустановен на 25 май.

Депутатът на Европейски Съюз Ева Каили сподели, че е била погрешно арестувана, откакто прекара повече от четири месеца в пандиза като част от продължаващо следствие за корупция в Европейския парламент.

„ Толкова е явно, че нямам никаква роля в този случай “, сподели гръцкият евродепутат. „ Всичко, което съм споделила или направила, е обществено, в това число за Катар. Нямам опция да въздействам на който и да било в Европейския парламент.

В изявлението Каили акцентира, че „ в никакъв случай не е била споменавана “ в полемиките сред някогашния италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери, хипотетичният водач на мрежата за подкупи, който подписа съглашение с белгийските следователи през януари, и неговия някогашен помощник Франческо Джорджи, който е сътрудник на Каили.

Каили беше задържана през декември като част от широкомащабно следствие за корупция от белгийските управляващи за това дали непознати страни, в това число Катар и Мароко, са влияли нелегално върху работата на Европейския парламент. Арестът й пристигна, откакто белгийската полиция откри 150 000 евро в брой от жилището й, където живееше с Джорджи, и чанта, цялостна с пари, носена от татко й.

Съгласно заповедта за арест, издадена на 9 декември, Каили е арестувана по обвиняване, че е „ главен уредник или съорганизатор “ на закононарушение, обвързвано с обществена корупция и пране на пари.

Попитана в изявлението за събитията към нейния арест, Каили сподели, че е разкрила съществуването на парите, открити скрити в два сейфа в жилището й, едвам в деня, в който е била арестувана.

Тя отбрани колегата си Джорджи, който съгласно нея е бил „ под въздействието на Панцери “, и повтори предходните недоволства от юристите си, че е била арестувана при безчовечен условия.

Каили беше лишена от поста си на вицепрезидент на Европейския парламент поради ролята си в тази ситуация, само че остава настоящ евродепутат. Според нейните юристи тя възнамерява да се върне на работа и желае да участва на идната пленарна сесия на Народното събрание в Страсбург в средата на юни.

Текстът е оповестен в „ Политико “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР