„Бях в Италия по време на епидемията H1N1, както и

...
„Бях в Италия по време на епидемията H1N1, както и
Коментари Харесай

Българка до европейското огнище на COVID-19: Не бях виждала преди подобна паника

„ Бях в Италия по време на епидемията H1N1, както и по време на епидемията САРС, само че такава суматоха и незнаене какво да се прави до момента не е имало”. Думите са на българката Свилена Панова, която от 10 години работи като здравна сестра в психиатрична болница в Парма, а от 2001 година живее в Италия.
Министерство на здравеопазването с рекомендации: Какво е значимо да знаем и вършим във връзка с COVID-19 Здравното министерство с рекомендации по отношение на ограничение на ковид
По думите на сестра Панова италианската Спешна помощ се отзовава единствено на някои случаи, а част от екипите към този момент са пренасочени към по-големите регионални центрове. Властите на Апенините, където има към този момент близо 6 хиляди доказани случая, вкараха и нови изключителни невиждани ограничения за ограничение на болестта – 16 милиона души в северната част на страната са под карантина и им е неразрешено да влизат и излизат от така наречен „ Червена зона” без позволение, неразрешени са ръкостисканията, в заведенията хората би трябвало да стоят на най-малко метър разстояние.

Сънародничката ни е извънредно обезпокоена, тъй като през предходната седмица се е грижела персонално за двама пациенти с грипоподобни признаци от европейското огнище на ковид - Кодоньо.

Снимка: bTV

„ Знаехме, че сме били към този момент в контакт с тези евентуално съмнителни пациенти. В същото време не знаехме дали сме инфектирани, или не. В този случай потреблението на маски беше неефикасно, тъй като имахме към този момент контакт няколко дни с тези пациенти”. Свилена Панова, която дава постоянно смени и за Спешната помощ, всекидневно е следяла индикаторите им, а има и близки другари, които сега са със подозрения за болест.
Допълнителна стерилизация в градския превоз и публичните здания в София На този стадий столицата разполага със свободен брой кревати за лекуване и карантина на хора с вирусни признаци
„ Една от колежките ми на работа беше спряна под карантина поради това, че е имала контакт със сигурен положителен болен от ковид. Притеснена съм - както за колежката, по този начин и за всички нас, тъй като всички сме карали смени с нея. От друга страна, в Бърза помощ - измежду екипа, обслужващ колите за спешна помощ, също имам прочут, който от предишния четвъртък е в незабавно интензивно поделение и сега е под механична вентилация с заплаха за живота. Това ми демонстрира, че коронавирусът е тук, а и всички медицински лица, с които приказват споделят едно и също – „ Тук е - измежду нас. Най-вероятно всички ще го прекараме, всички сме го прекарали, всички сме положителни! ", споделя Свилена Панова.

Снимка: bTV

Самата тя – както останалите ѝ сътрудници в болничното заведение, към този момент са минали спомагателна подготовка. Заради дефицит към този момент не употребяват професионалните защитни маски, а такива с по-малко пластове отбрана.
Започва произвеждане на маски за многократна приложимост у нас Въпрос на няколко дни е да бъдат подсигурени в страната, сподели производител на медицински текстил
„ Миналата седмица суматохата беше огромна - И в интернет се продаваха маски на цени 1463 евро, а дезинфектанти под формата на гел – също на неуместни цени. Хората се презапасяваха – тъкмо както в Германия и в България даже – бяха изкупили от паста до всичко в консерва”, разкрива Панова.

Снимка: bTV

Свилена разказва обстановката в лечебните заведения като сюрреалистична, и има свое обръщение към България.

Снимка: bTV

„ Няма потребност от суматоха, има потребност от мозък, от четене на достоверна информация, от готови хора, които да ви оказа помощ по какъв метод да се предпазвате и следване на всички указания, които са към този момент дадени – миене на ръце, главно предписание! Опитване на бранене на отдалеченост от останалите, тъй че в действителност да успеем да се предпазим”.

Вижте целия диалог с нея във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР