Бях убеден, че въпреки сериозните проблеми и фундаменталните различия, сме

...
Бях убеден, че въпреки сериозните проблеми и фундаменталните различия, сме
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Македонските колеги в историческата комисия искат всеки да тълкува събития от миналото както реши

" Бях уверен, че макар сериозните проблеми и фундаменталните разлики, сме една Съвместна комисия, само че от днешната 14-та подред среща стартирам да си задавам въпроса дали в действителност е по този начин ". Това разяснява съпредседателят на взаимната българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси проф. Ангел Димитров след края на следващото съвещание на комисията. Разговорите от 14-ата намира се водиха посредством видеоконферентна връзка на 10-11 юни 2021 година

" Вчера нашите сътрудници изрично отхвърлиха да водим, какъвто и да е, съответен диалог, по съответна историческа тематика. Нещо, което е освен типично, само че е неизбежно за професионалните историци “, сподели той.

Димитров изясни, че на предходното съвещание е било препоръчано да бъде показана примерна конструкция по какъв начин би могъл да наподобява един исторически урок.

„ На предходното съвещание, когато се получи едно необичайно и ненадейно за нас блокиране на разбирането за наша забележка от учебниците за 7-мо поделение в Република Северна Македония, в което се третира времето и личността на Цар Самуил, бяхме решили, предложихме и това беше признато от нашите сътрудници, всяка страна да приготви един къс текст конструкция по какъв начин би могъл да наподобява един подобен урок. Именно, с цел да създадем една крачка напред, да се освободим от непотребното напрежение в тълкуването и оценките на това време.

За наша огромна изненада, през вчерашния ден, близо два месеца след тази среща, ние предложихме подобен текст, само че нашите сътрудници предложиха нещо, което не просто беше изненадващо, а то беше изцяло непознато на характера и работата на тази комисия. Предложиха една теоретична рамка в най-общия смисъл за мултиперспективност, в която аз даже скърбя, че не е пред мен текста, в която се фетишизира правото на всеки: публицисти, историци, политици, да поясняват, както решат, каквото и да е събитие. Вие сами разбирате, че това се отклонява изрично от визията за мултиперспективност в този дидактичния и учебен смисъл, в който се дава опция на създателите да показват едно историческо събитие или персона съгласно гледните точки на другите участници в него “, сподели още проф. Ангел Димитров.

Искрено се надяваме, че летните месеци ще дадат опция за преосмисляне на това отношение към работата, сподели още проф. Димитров.

Предходното съвещание на Съвместната историческа комисия сред България и Република Северна Македония през април също приключи без резултат.
https://www.facebook.com/295550644939/videos/331217608384957
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР