Бях убеден, че въпреки сериозните проблеми и фундаменталните различия, сме

Бях убеден, че въпреки сериозните проблеми и фундаменталните различия, сме ...

Проф. Ангел Димитров: Македонските колеги в историческата комисия искат всеки да тълкува събития от миналото както реши


"Бях убеден, че въпреки сериозните проблеми и фундаменталните различия, сме една Съвместна комисия, но от днешната 14-та поред среща започвам да си задавам въпроса дали наистина е така". Това коментира съпредседателят на съвместната българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси проф. Ангел Димитров след края на поредното заседание на комисията. Разговорите от 14-ата среща се водиха чрез видеоконферентна връзка на 10-11 юни 2021 г.

"Вчера нашите колеги категорично отказаха да водим, какъвто и да е, конкретен разговор, по конкретна историческа тема. Нещо, което е не само типично, но е неизбежно за професионалните историци“, каза той.

Димитров обясни, че на предишното заседание е било предложено да бъде представена примерна структура как би могъл да изглежда един исторически урок.

„На предишното заседание, когато се получи едно странно и неочаквано за нас блокиране на разбирането за наша забележка от учебниците за 7-мо отделение в Република Северна Македония, в което се третира времето и личността на Цар Самуил, бяхме решили, предложихме и това беше прието от нашите колеги, всяка страна да подготви един кратък текст структура как би могъл да изглежда един такъв урок. Именно, за да направим една крачка напред, да се освободим от излишното напрежение в тълкуването и оценките на това време.

За наша голяма изненада, вчера, близо два месеца след тази среща, ние предложихме такъв текст, но нашите колеги предложиха нещо, което не просто беше изненадващо, а то беше напълно чуждо на характера и работата на тази комисия. Предложиха една теоретична рамка в най-общия смисъл за мултиперспективност, в която аз дори съжалявам, че не е пред мен текста, в която се фетишизира правото на всеки: журналисти, историци, политици, да тълкуват, както решат, каквото и да е събитие. Вие сами разбирате, че това се отклонява категорично от представата за мултиперспективност в този дидактичния и образователен смисъл, в който се дава възможност на авторите да представят едно историческо събитие или личност според гледните точки на различните участници в него“, каза още проф. Ангел Димитров.

Искрено се надяваме, че летните месеци ще дадат възможност за преосмисляне на това отношение към работата, каза още проф. Димитров.

Предходното заседание на Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония през април също завърши без резултат.
https://www.facebook.com/295550644939/videos/331217608384957

Източник: trud.bg