Бях сам, слънцето щеше да залезе скоро, исках да се

...
Бях сам, слънцето щеше да залезе скоро, исках да се
Коментари Харесай

Министърът на културата за видеото: Направих тест. Той проработи |

" Бях самичък, слънцето щеше да залезе скоро, желаех да се насладя на последните мигове и взех решение да благодаря на всички, които честитиха рождения ми ден преди седмица. (...) Съжалявам, в случай че съм провокирал отрицателни страсти, тъй като това сигурно не е била задачата. Целта беше аз да направя един тест, да привлека внимание, тъй като имам да споделям доста значими неща. Направих един тест и се обърнах непосредствено към хората по моя си метод и за положително или за неприятно той проработи. "

Така министърът на културата Атанас Атанасов отговори на въпроса какво в действителност е желал да реализира с от прозореца на кабинета му, в което - говорейки извънредно постепенно и усмихвайки се - благодари на поздравилите го за рождения му ден на 3 април. Излъченото в персоналния му Facebook профил клипче отприщи лавина мнения, насмешки, съмнения - в това число, че министърът си е пиян или е взел опиати. Отговори им в изявление в bTV.

" Почерпка не е имало. Дори бонбори нямаше " - сподели министърът за самия рожден ден, а във връзка субстанциите увери, че не пие, не пуши и не използва опиати. Не единствено към празници, а въобще в никакъв случай.

На въпрс за естеството на " теста ", министърът изясни, че от културното ведомство излизат доста значими вести, които остават незабелязани. Странното видео целяло привличане на вниманието:

" От 4 месеца, откогато съм министър на културата, аз стопирах да употребявам персоналния си профил, тъй като знам, че това е доста отговорно, само че след толкоз време осъзнах, че единствената ни алтернатива да спечелим тази борба е през откровен роман непосредствено с хората, а не преразказан през медиите или през комисия по културата, или през обществените мрежи.

...

Не съм желал да обидя който и да е. Бих желал да концентрирам диалога върху същински значимото. Истинската вест от петък беше, че 30 милиона и 400 хиляди лв. за Национален фонд " Култура " бяха отворени за кандидатстване от хората. И това получи 12 споделяния във Facebook.

Надявам се, че в този момент хората ще могат да се концентрират върху същински значимите неща. Радвам се, че в този момент всички гледат към бранш „ Култура “.

Той дефинира 12-те споделяния като " не доста съответна реакция на сходен вид вест ". Друга сходна, която не добила необятна гласност, е че министерството е отделило един милион лв. особено за основаването на български филми с детска тема. " Такива, каквито сме имали едно време " - изясни министърът и добави: " Никой не разбра, уповавам се в този момент да схванат ".

Атанасов съобщи изрично, че няма да подаде оставката си и че посредством видеото е намигнал на всички. Бавното си говорене той изясни с " възприятието на признателност, което напълно естествено ме кара да приказвам постепенно, постоянно е по този начин, и напълно естествената отмалялост, която идва при всички ни в седем и половина в петък вечер ".

Атанасов е провел диалог с премиера Кирил Петков след вдигналата се шумотевица, само че не показа детайлности за диалога. Бих предпочел да го питате Вие. Мисля, че е спокоен - сподели министърът.

За естеството на работата си, върху което желае да хвърли светлина, в това число посредством провокация, той сподели:

" Опитвам се да вкарам безусловно цялостна бистрота и ясни критерии, които се оказа, че липсват съвсем във веки сектор. Като се почне от състезанието за Народния спектакъл и комисиите там, през комисиите на Националния кино център, даже и процесите в Национален фонд " Култура ", даже и сесиите, които се афишират за консервация и реституция. Навсякъде липсва тази бистрота и единственият късмет, който аз видях, с цел да се оправим с тази борба, е да насочим прожекторите върху нас и, както споделих, в случай че това е цената, която би трябвало да платя - да бъда осмиван, да ми се подиграват, аз съм изцяло подготвен да я платя, стига резултатът да го има: хората да гледат към нас, да търсят сметка от нас и да внимават процесите да текат както би трябвало, тъй като аз самичък не мога да се оправя ".

Видеото не беше инцидентно, беше доста умишлено снимано - повтори той.

След това видеото министърът излъчи още едно, в което даде обещание ежеседмично да прави същото. Следващото клипче щяло да съдържа детайлности за Национален фонд " Култура " и 30,4-те милиона. Предстои организирането на образования по какъв начин хората да аплайват.

По отношение на напрежението, обвързвано с процедурата за избор на шеф на Народния спектакъл, министърът увери, че " няма проблем с персони тук ", а с процедурата. " Не мога да се съглася, че тя е добра ", сподели той.

" След като заявих предпочитание да ревизира дали всичко е било изрядно, ми писаха ужасно доста хора - и претенденти, и елементарни хора, които са гледали видеата от състезанията. Оплакванията са съвсем идентични. Самата разпоредба е прекомерно неразбираема и прекомерно не съответна. Позволява доста неща, които пораждат възприятието на неправда и неправда. "

На въпрос да не би да желае министерската администрация да избира шефа Атанасов отхвърли: " Не, не мисля, че това би трябвало да е по този начин ". Той увери, че даже хората в комисията от Министерството на културата, не са " гласа на министъра ".

" Много хора считат, че хората от квотата на Министерството на културата в комисията са гласа на министъра, т.е. че ще гласоподават за този, който министърът желае. Не е било по този начин. Много деликатно подбирах всички хора в комисията, с цел да съм допустимо най-сигурен, че са хора, на които освен аз, никой различен не може да им каже по какъв начин да гласоподават. Но процедурата е изключитено незадоволителна за постигането на задачите, които желаеме ", добави министърът.

Попитан за оценката си за първите си 100 дни на поста той отговори, че не желае самичък да се прави оценка, само че не би си писал шестица.  След миналото време " имам извънредно по-ясна визия къде се намирам и какво е нужно, с цел да се трансформират нещата и какъв брой мъчно, само че неотложно за всички нас ще бъде то за всички и това ми дава мотивация за продължа ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР