Бях на 5 години. Пищях за помощ и се опитвах

...
Бях на 5 години. Пищях за помощ и се опитвах
Коментари Харесай

Варварският обичай, който осакатява и убива: 200 милиона жени са жертви на обрязване

Бях на 5 години. Пищях за помощ и се пробвах да се освободя, само че не бях задоволително мощна. Те ме държаха, натъпкаха парцал в устата ми, с цел да не крещя...След това ме обрязаха. Толкова болеше, че желаех да умра.

Това е част от ужасяващия спомен на млада суданка, която в никакъв случай няма да има деца поради варварския обред, на който е подложена от своето семейство - гениталното обрязване. Над 200 милиона девойки и дами по света живеят с белезите от това варварско осакатяване. И през днешния ден то към момента се практикува на Арабския полуостров, в Африка и в елементи от Азия. Но и в Европа нараства броят на дамите, които са наранени - поради миграцията.

Общностите, в които живеят тези унищожени вечно девойки и дами, имат вяра, че обрязването ги прави " чисти " и годни за омъжване. Но операцията, при която се изрязват клиторът, дребните и огромните срамни устни, а по-късно гениталиите се зашиват, се прави в нестерилна среда с бръснач, нож или части стъкло и даже заострени камъни. И без анестезия. В резултат на това една четвърт от момиченцата не оцеляват .

Останалите пък са осакатени вечно - освен физически, само че и душевен.

" Когато станах на 12, лелите ми взеха решение да ме ревизират. И оповестиха, че не съм зашита задоволително. Заведоха ме в къщата на дамата, която извършваше обрязванията. Отново ме хванаха крепко и ме рязаха и зашиха за повторно. Този път още по-стегнато. Не знам какъв брой дни съм лежала там. Болката беше ужасяваща. Бях завързана и не можех да шавам. В един миг изгарях от температура, по-късно се тресях от мраз. Тогава пристигна " акушерката ".

Започнах да пискам с всички сили, тъй като взех решение, че отново ще ме реже. И изгубих схващане. Събудих се в болнично легло, бях ужасена, тъй като не знаех къде съм. Болките бяха безчовечен. Гениталиите ми бяха мощно възпалени. По-късно ми споделиха, че съм била оперирана, с цел да може да изтече урината, събрала се в мен. Бях толкоз изтощена, че към този момент не желаех да пребивавам. Исках да умра.

Оттогава минаха години. Лекарите ми споделиха, че в никакъв случай няма да имам деца поради обрязването. Заради това никой не ме изиска за жена. Защото никой не желае брачна половинка, която не може да ражда. Стоя сама у дома и рева. Гледам майка ми и лелите ми и имам единствено един въпрос: " Защо ми причинихте този смут? ", приключва описа си младата суданка, написа " Дир ".

Една от най-известните жертви на гениталното осакатяване е сомалийският супермодел Уерис Диъри. Тя е обрязана, когато е една на 5 години. Именно хубавицата, която разказа историята си в книгата " Пустинно цвете " и даде гласност на варварския бит, стана специфичен дипломат на Организация на обединените нации в битката против него.

" Всеки ден към момента се боря да схвана, за какво това ми се случи - това грубо и извънредно нещо, за което няма причина или пояснение. Не мога да ви кажа по какъв начин се усещам... ядосана съм и съм гневна ", споделя в изявление след публикуването на " Пустинно цвете " сомалийката.

Въпреки болката и страданието Уерис не упреква майка си.

" Сигурна съм, че майка ми мислеше, че ми прави услуга и във всеки случай, аз нямам доверие, че имах огромен избор. Това е едно общество, където индивидът и дамата не се ценят - майка ми просто се подчини на нормата ", безапелационна е тя.

6 февруари е Международният ден на нулева приемливост към женското генитално осакатяване. Отбелязва се от 2003 година по самодейност на първата дама на Нигерия Стела Обасанджо. С резолюция A/RES/67/146 на Общото заседание на Организация на обединените нации от 20 декември 2012 година се приканва интернационалната общественост да продължи да отбелязва деня, за да бъдат подхванати съответни дейности и да бъдат приложени съответни ограничения в битката против тези практики, употребявани в 17 страни от Африка и Близкия изток и приети за нарушаване на правата на дамите и девойките в света. Понастоящем в света живеят повече от 200 млн. дами и девойки, които са били наранени от тази процедура. По данни на Организация на обединените нации единствено през 2021 година 4,16 млн. девойки по света са били изложени на риск от генитално осакатяване.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР