Бях бит от маскирани полицаи, удариха ме в гръб, разказа

...
Бях бит от маскирани полицаи, удариха ме в гръб, разказа
Коментари Харесай

Още потърпевши проговориха за полицейското насилие

" Бях обичай от маскирани служители на реда, удариха ме в тил ", описа репортерът на Мач Телеграф

Все повече случаи на полицейско принуждение на митинга на футболни почитатели в София стартират да излизат нескрито . Днес и двете частни национални малките екрани демонстрираха сходни случаи. Потърпевшите свидетелстват, че с нищо не са провокирали експанзията на униформените, само че все пак са били бити от тях.

Спукана глава

" Бях обичай от маскирани служители на реда, удариха ме в тил. Паднах на земята и когато започнах да се изправям, получих удара и усетих, че ми се пукна главата ", описа репортерът на " Мач Телеграф " Николай Парашкевов пред Нова тв, който посочи, че е бил на митинга с бадж. Според него доста мъчно ще бъде потвърдено, че чиновник на полицията го е блъснал. " Едно от главните неща, които би трябвало да бъдат питани - за какво доста от служителите на реда нямаха отличителни знаци, които да ги легитимират по някакъв метод ", попита той.

" Стоиш си в бар и внезапно те напръскват със сълзотворен газ "

" Марио Сулев беше обичай от полицията в бар, наоколо до митинга ", уточни той. Сулев неотдавна се прибрал в България и е афектиран от метода, по който бил посрещна. " Бях в заведението, гледахме мача с другари, към петима-шестима души, когато внезапно влязоха с палки и сълзотворен газ, караха наред ", изяснява той. Мъжът стоял в зимната градина, когато бил напръскан със сълзотворен газ още с влизането на униформените. " Не виждах безусловно нищо. Около мен единствено чувах: " Не, спрете, спрете ", добави Сулев. Той споделя още, че отишъл до бара на заведението, с цел да му бъде оказана помощ след напръскването със сълзотворен газ. " Барманката ми помагаше, когато внезапно усетих, че ме удрят в тил с палка. Докато си заставам с ръце на лицето на бара… Чух следващата неистина, че хората, които са трошили министерството, са били в този бар и по тази причина са влезнали и са били. От моите другари нямаше човек, който да е хвърлил и стотинка даже ", акцентира Марио.

Според него министърът на вътрешните работи би трябвало да подаде оставка. На същото мнение е и Парашкевов, който дефинира държанието на Калин Стоянов, който беше на кино по време на погрома в столицата, като " несериозно ". " Не може София да гори, в центъра ѝ 6000-7000 души да са в грубо сблъскване, да летят колчета, бутилки и да горят полицейски бусове, а той да споделя, че не намира за необичайно, че не е бил там. Не може да не е там ", безапелационен е репортерът в " Мач Телеграф ". Сулев съобщи, че в случай че е на мястото на силовия министър, не би се погледнал в огледалото. " И бих подал оставката си незабавно ", акцентира той. И посочи, че си е изкарал здравно и ще си търси правата по правосъден път.

Потърпевшите мъже обясниха, че ненапълно одобряват тезата на униформените, че няма по какъв начин в напрегната обстановка да бъде направена разлика сред подпалвач и кротичък жител с бира в ръка, да вземем за пример. " Казват, че би трябвало да противодействат на безредиците - добре. Но, когато имаш паднал човек - удари го в крайници, в гърба или ръката. Защо би трябвало да го удряш по главата? Ако мен ме бяха блъснали 5 см по-надолу, можеше и да не водим този диалог ", добави Парашкевов, който твърди, че не се е съпротивлявал. Призова пострадалите да насочат групов иск.

Счупен нос

" Днес съм по добре. Вчера ме оперираха. Все още имам тампони в носа, само че съм много по-добре. Имам фрактура на носа след удар с палка от служител на реда. По никакъв метод не съм предизвикал ", разяснява пред Би Ти Ви от болничната стая Георги Йовчев, който е измежду потърпевшите при митинга против БФС на 16 ноември. " Жандармерията заплаши, че ще употребява водното оръжие против мен и останалите 20-25 индивида, които бяхме останали на младежката палата. Наредиха ни да се разпръснем. Зачудих се за какво - бяхме извънредно малко хора и не правехме безусловно нищо ", изясни още той.

" Скандирах " оставка ", пиех бира и бях с дребния си брат. Жандармерията потегли към нас, аз си извадих телефона и започнах да фотографирам. Изведнъж жандармерията ме подгони, аз започнах да тичам, тъй като разбрах накъде отиват нещата. В един миг ме смъкнаха на земята и започнаха да ме бият. В момента, в който ме оставиха, аз се изправих, единият от служителите на реда ме удари през ръката, телефонът ми падна и се счупи, а по-късно ме удари непосредствено в носа ", описа Георги. Според него ги е ядосало това, че той е почнал да ги снима. " Може би аз съм бил прекомерно доверчив, да си мисля, че до момента в който ги фотографирам, няма да ме атакуван ", разяснява той.

Пострадалият мъж е разпознал служителят на реда, който го удря - става известно от прилежащ за него квартал. " Отидох спокойно на митинга, не съм хвърлял камъни, не съм палил полицейски бусове, не съм трошил коли за спешна помощ. Повечето хора, които трошаха, бяха с маски на лицата ", уточни още Георги. По думите му от самото начало е стоял по-далече от " фронтовата линия ". " Когато за първи път са употребявали водното оръжие, аз бях до магазина и едвам по-късно разбрах какво се е случило ", разяснява потърпевшият мъж.

И полицията се оплаква от принуждение

" Аз бях на първа линия и още първоначално бях ударен с камък в интимната област. Паднах на земята, един от сътрудниците ме видя и ме издърпа обратно ", това разяснява пред Нова тв младши контрольор Александър Върбев, който е бил приет в болница след митинга за два дни. " Лично аз не съм станал очевидец на полицейско принуждение. При дейния прийом за изтласкване на тълпата, ние не сме оказвали никакво физическо прикосновение с протестиращите. Ние персонално, в самата вечер не сме имали конфликти с протестиращите. Не съм изгледал всичките видеа, попаднах на някои, в които нямаше полицейско принуждение ", уточни и контрольор Панов, дирекция " Жандармерия ".

Инспектор Николов съобщи, че се разграничават от дейностите на принуждение. " Искам да подчертая, че в нашата работа ежемесечно има образования и се стремим да съблюдаваме верните тактически и законосъобразни дейности. Точно в довечера мисля, че си свършихме работата в оптимално добра степен ", съобщи той. " Не може да приказваме от името на сътрудниците, които са го направили това нещо. Ние сме тук да разкажем за нашите дейности и за всичко, което се случи против нас. Показваме и част от оборудването, което е потърпевшо - каските, щитовете. На всеки един чиновник на Дирекцията има надпис " Жандармерия ", заяви ст. инсп. Русков.

От Дирекцията отхвърлят да е имало чиновници на митинга, които не са били обозначени. По думите им всеки еднообразен има номер. " Всички имат самостоятелни защитни средства. Всяка работа има човек, който има самостоятелна камера и прави записи непрекъснато по време на митинга ", добави той. Вътрешният министър Калин Стоянов също по-късни съобщи, че в случай че чиновник на Министерство на вътрешните работи е бил значка, то може би това са самостоятелни случаи и става въпрос за паднало означение по време на блъскане.

" Трябва да стане ясно на всички - водометната машина е най-безболезненото помощно средство, което може да употребява Министерство на вътрешните работи. Водната бликам оказва само и единствено психическо влияние против протестиращите. Идеята е те да се отхвърлен единствено от типа на водата, с цел да няма прикосновение сред служителите на реда и протестиращите. Тя беше употребена на 1/3 от оптималната ѝ мощ ", безапелационен бе ст. инсп. Русков.

Източник: в. СЕГА
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР