Бягането е едно от най-естествените движения за човека и то

...
Бягането е едно от най-естествените движения за човека и то
Коментари Харесай

В София ще се проведе първото бягане за жени в България

Бягането е едно от най-естествените придвижвания за индивида и то се отразява еднообразно благотворно и на мъжете, и на дамите.

Наред с битката за всички други права, дамите обаче е трябвало да се борят за правото си да бягат. Катрин Сиутзър е първата жена, която през 1967 година бяга в Бостънския маратон, само че, с цел да бъде позволена, се постанова да се записва с мъжко име. 50 години по-късно тя бяга същия маратон, към този момент гладко. През 1997 година е проведено първото женско тичане в Париж с 1.500 участнички. 20 години по-късно те към този момент наброяват 40.000.

Днес в България дамите, които бягат в спортни надпревари, са едвам 30%, спрямо Европа, където те са 55%. На 22 юни 2019 година в София ще се организира първото тичане за дами в България - BIODERMA Women’s Run. Организатор на събитието е състезателен клуб „ Бегач “, който се впуска в това начинание с Bioderma и дружно ще слагат София на международната карта на столиците, подкрепящи самодейността за женско тичане. Целта на събитието е да промени тази статистика и да покаже, че бягането може да бъде занимателно и е налично за всеки.

Основната отдалеченост на надпреварата е 3 км и ще започва от НДК. Трасето продължава през моста на влюбените с обиколка в Южен парк 2 зад музея „ Земята и хората “. Организаторите са планували настрана класиране в категория „ Мама и аз “, където майките ще имат опция да се състезават отборно със своите деца на възраст до 12 години в това число. Специално жури от фешън специалисти ще избере трите най-смели и екстравагантни участнички, които ще сграбчен наградата за най-оригинален костюм. Най-малките запалянковци (от 4 до 12 години) ще могат да се включат в лекоатлетическа подготовка и детско тичане.

Победителката на дистанцията 3 км ще получи 2 самолетни билета до Париж, обезпечени от Air France. Дамите, които завоюват първо място на отдалеченост 3 км и наградата за най-оригинален костюм ще поучат артикули на Bioderma, задоволителни за цяла година, а подгласничките на второ и трето място – артикули на стойност 200 лева Трите отборни спечелили в категория „ Мама и аз “ също ще получат дарове от Bioderma. Air France ще даде ваучери за самолетни билети с отстъпка на всички участници в надпреварата.

А ето и най-хубавото! 20% от средствата от такси за присъединяване в бягането ще бъдат дарени за акцията на Bioderma - „ Заедно сме в учебно заведение без граници “ - в интерес на Сдружение „ Деца с онкохематологични болести “. Това ще даде късмет на децата, заболели от рак, да продължат образователния развой по време на лекуването си, ще им помогне в усвояването на образователния материал и в сполучливото показване на изпитите за довеждане докрай на образователната година. Проектът ще обхване над 100 деца в учебна възраст, които се лекуват в клиниките по детска онкохематология.

Спортът е здраве! Готови ли сте за тичане?
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР