By VANESSA DEZEM on 1/3/2019, worldoil.com Франкфурт, Bloomberg Цените на

...
By VANESSA DEZEM on 1/3/2019, worldoil.com Франкфурт, Bloomberg Цените на
Коментари Харесай

Рекордeн руски добив оказва натиск върху пазарите на природен газ


By VANESSA DEZEM on 1/3/2019, worldoil.com

Франкфурт, Bloomberg

Цените на европейския природен газ наподобява през 2019 година ще паднат за първи път от четири години, защото купувачите наблюдават от близко потоците от Русия, които доближиха връх през предходната година.

Със здравословно високо количество гориво на съхрание, след лекото начало на тази зима, вероятността е „ меча “. Това чувство се ускорява от предстоящото нарастване на вноса, което ще помогне да се компенсира намаляващия рандеман на континента. Докато Русия има намерение да резервира контрола на към 40% от европейския пазар, съмненията в тази взаимозависимост ще се следят от близко.

„ Въпросът е, какъв брой газ приключва с доставка на европейските пазари - това ще бъде основния фактор”, споделя Мъри Дъглас, шеф на европейския газ в Wood Mackenzie Ltd. “Русия изрази обществено, че желае да резервира доставките. Това може да докара до същински срив в цените през летните месеци, когато ще забележим огромно доставяне с полутечен природен газ. "

Очаква се Холандският контракт за „ газ с доставка идващ месец” / тип фючърсна търговия/ да завърши до 2019 година на стойност 22,00 евро за мегават-час ($7,35 за MMbtu), съгласно междинната стойност на диапазон от стойности /медиана/ на седем анализатори в изследване на Bloomberg. Това е малко под междинната стойност от 22,28 евро през 2018 година и много под върха за годината с повече от 29,00 евро.

Цената на газа в Холандия

Поддържаният от Кремъл енергиен колос Газпром PJSC регистрира за 2018г. рекордните 201 милиарда куб. м. експорт на природен газ за Европа и възнамерява да резервира тези размери до 2020 година Износът е повишен до 15 декември с 2% през годината. Въпросът е, дали Русия ще може да следва тази упоритост по-късно през годината, когато на европейските пазари навлиза „ потоп “ от полутечен природен газ.

Очаква се вносът на полутечен природен газ в Европа да нарасне с 14% до 56 милиарда куб. м., съгласно Morgan Stanley, след постигнатите резултати през последния месец. Русия може да следва първичния проект, фокусирайки се върху своя пазарен дял, или може да реши да отбрани цените, като спре спирачките на износа.

" Стратегията на Русия постоянно ще има огромно въздействие на пазара на природен газ ", сподели ръководителят на бранша за газова търговия на Vattenfall AB Гай Смит. „ Имам усещането, че постоянно ще виждаме съветски газ да тече в Европа. Въпросът е какъв брой. Вероятно ще забележим нарастване на износа от Русия или най-малко да е на същото равнище на експорт. "

Европа е лесна дестинация за резервирани LNG товари, с помощта на многочислените си терминали, ликвидни търговски центрове и комплицирана транспортна мрежа. А международното произвеждане на свръх охладено гориво се усилва.

Руската Novatek PJSC усилва производството от третата си индустриална линия в завода в Ямал, Арктика. В Съединени американски щати, Cheniere Energy Inc. стартира да създава от втория си цех, Corpus Christi, и започва пета единица в своето оборудване за експорт Sabine Pass. Wood Mackenzie сподели, че рекордно количество потенциал ще започва от тази година, което ще ускори смисъла на LNG в световните газови пазари.

Не единствено повишаването на размерите на LNG, само че и по-гъвкавите контракти, които разрешават на товари да отидат до дестинации с най-високите цени, трансформира търговията в по-активен бизнес и усилват ликвидността на пазара, съгласно John Twomey, който управлява екип в Bloomberg NEF за енергийни и газови разбори.

„ Огромна вълна на LNG в Европа тласка пазара на природен газ “, споделя Туми. " Желанието на Съединени американски щати да подпишат покупко-продажби, които не са с дефинирани дестинации, също премисля пазара. "

Ключови тематики

" Газпром " в Москва и основаната в Киев компания за природен газ NJSC Naftogaz Ukrainy от години настояват, че директните такси са свързани с контракт за доставка на газ от 2009 година, който изтича тази година. Газпром се стреми да понижи зависимостта си от Украйна, която транспортира съвсем половината от съветските газови потоци в Западна Европа. Неговият проект, на Газпром, е да построи до края на тази година нови експортни тръбопроводи през Балтийско и Черно море - в това число противоречивата връзка „ Северен поток 2 “. „ Трябва да има съглашение през лятото “, сподели Jonathan Stern, старши теоретичен помощник в Оксфордския институт за енергийни проучвания. „ Все още чакаме доста обилни размери през Украйна, тъй че да няма огромни промени в цените. Ако те не реализиран някакво единодушие за преноса, можем да забележим повишаване на цените, което носи неустановеност. "

Метеорологичното време

Въпреки че общите упования са за мека зима, което би понижило търсенето на газ, към момента има риск, че в края на отоплителния сезон ще има мраз. Рядкото метеорологично събитие, известно като ненадейно стопляне на стратосферата, е допустимо до края на февруари, съгласно Smith от Vattenfall. Това би могло да докара до повтаряне на „ звяра от изток “ от предишния февруари, регион с високо налягане, който извлече леден въздух от Сибир в цяла Европа и оказа помощ да се покачат цените на газа до рекордни равнища.

“Въпросът ще бъде, какви размери има Европа на предпазване, с цел да посрещне неестествено студено събитие? Ако е ясно, че се обрисува по-продължителен леден интервал, тогава реакцията ще бъде доста бърза - сподели Smith.

Очаква се Carbon и CoalCarbon да разширят покачването, което през предходната година се усили с повече от три пъти. Това прави природния газ по-конкурентен по отношение на по-замърсявящите въглища при производството на електрическа енергия.

„ Пазарът ще следи доста деликатно, какво се случва с цените на въглищата и въглерода “, сподели Douglas от Wood Mackenzie. " По-високите цени на въглеродните излъчвания могат да спомогнат за стимулиране на търсенето на газ, само че увеличеното доставяне с полутечен природен газ може да компенсира тези резултати ", сподели Twomey от BNEF.

Преводът на публикацията е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР