By Iulian Ernst in Bucharest, intellinews.com Европейската банка за възстановяване

...
By Iulian Ernst in Bucharest, intellinews.com Европейската банка за възстановяване
Коментари Харесай

ЕБВР продължава да поддържа газопровода BRUA в критичен момент


By Iulian Ernst in Bucharest, intellinews.com

Европейската банка за възобновяване и развиване даде заем на румънската компания за транспорт на природен газ Transgaz за даване на заем в размер на 278 млн. леи (60 млн. Евро) за довеждане докрай на строителството на румънския сектор от газопровода България-Румъния-Унгария-Австрия (BRUA).

Сделката, оповестена на 23 февруари, пристигна във време, когато BRUA от ден на ден се слага под въпрос. Будапеща към този момент не желае да разшири газопровода от унгарската територия в Австрия, а договарянията сред доставчиците и участващите държавни управления наподобяват задънени.

Планираният газопровод от България за Австрия е един от двата маршрута на Южния газов кулоар (SGC), подсилен от Европейския съюз, посредством който ще се транспортира най-малко 10 милиарда куб.м газ от Каспийския район през Грузия и Турция като в последна сметка ще доближи до пазарите на Европейски Съюз посредством два вероятни маршрута: BRUA и Транс-Адриатическия водопровод през Балканите и Адриатическо море към Италия, чието създаване към този момент е в ход.

Дългият 1318 км газопровод BRUA е планиран да има пропускателна дарба от 23 bсm / год. Проектът се реализира посредством междуправителствени съглашения, следвани от националните газопреносни мрежови оператори.

През предишния юли обаче, унгарският мрежов оператор изостави проектите си за създаване на междусистемна връзка/колектор с Австрия, който е част от BRUA. Въпреки че четирите страни участнички възобновиха своя ангажимент да продължат първичните проекти, два месеца по-късно, през февруари 2018 година, австрийският сътрудник в плана (Gaz Connect Austria) съобщи пред Ziarul Financiar, че унгарският сътрудник няма желание да построява междусистемната връзка с Австрия. Счита се, че от средата на предходната година не е реализиран прогрес. Вместо това унгарската FGSZ избира отклоняването на газ към Словакия и Украйна посредством съществуващите тръбопроводи.

По-нататъшно комплициране бе провокирано от премиера на Унгария Виктор Орбан, който разгласи, че някои маджарски компании към този момент са сключили контракт за потенциала на румънско-унгарската междусистемна връзка за идващите 15 години. Румънският всекидневник Ziarual Financial цитира по-късно чиновници от румънските и австрийските газопреносни компании, които споделят че две (най-вероятно унгарски) компании са сключили контракт за съвсем целия потенциал на румъно-унгарския колектор в посока Румъния-Унгария.

Междувременно основният изпълнителен шеф на OMV Petrom Mariana Gheorghe сподели през февруари, че компанията е изгубила търга за разпределение на потенциал от 4 милиарда куб. м годишно за транспорт посредством междусистемната връзка Арад-Сегед сред Румъния и Унгария, заяви електронната медия hotnews.ro. Вместо това, OMV и ExxonMobil настояват, че търсят купувачи в Турция и Украйна, както и в България, и Молдова за офшорния газ, който ще стартират да създават в офшорния блок Нептун през 2020-2021г.. Когато стартира да се добива търговски / комерсиално газ, Румъния ще има капацитет да изнася 8 млрд.куб. м газ от личните си офшорни запаси.

" BRUA към този момент не е BRUA ", разяснява Gheorghe, явно базирайки се на нежеланието на Унгария да обезпечи продължаването на тръбопровода в Австрия.

Румъния на своите съседи на обективна цена - само че договарянията сред OMV-ExxonMobil като главен офшорен оператор, румънското държавно управление и прилежащите страни сега наподобява са в застой.

Ето за какво, утвърждението на Европейска банка за възстановяване и развитие за плана идва в сериозен миг. Банката е корав покровител на Южния газов кулоар, като също по този начин е разширила финансирането за TAP дружно с други европейски институции за развиване.

Заемът от 60 млн. Евро за румънския сектор на BRUA е съпроводен от по-широка поддръжка (в партньорство с Европейската капиталова банка) за Transgaz, с оглед районното развиване: неотдавна Европейска банка за възстановяване и развитие сплоти напъните си с румънската компания в наддаването за гръцката газоразпределителна компани DESFA (която има дял в българската компания за създаване на газов интерконектор Гърция-България ICGB). Освен това, банката, също в партньорство с Европейска инвестиционна банка, ще финансира вложенията на Transgaz в Молдова.

Ако успее да поеме DESFA, Transgaz ще управлява вноса на газ от TAP в Централна Европа. Предвижданият 1.5 милиарда куб. газ, който евентуално ще се внася от TAP до Румъния през България (това е оптималният потенциал на реверсивния румънски междусистемен колектор), ще бъде по-малко от размера, който Румъния би могла да изпрати посредством BRUA.

Подкрепата на Европейския съюз за плана от време на време не е изрично изразена или е възпрепятствана от по-сложни договаряния за единния енергиен пазар и шерване на изгодите от черноморския офшорен природен газ.

Европейският съюз има неутрална позиция във връзка с настоящите договаряния. Запитан за задънената улица на плана BRUA и трудностите, създавани от Унгария, еврокомисарят по енергетиката Miguel Arias Canete през февруари разяснява доста общо,че Европейски Съюз поддържа " всеки план, подобряващ взаимосвързаността ". Но " междусистемните връзки постоянно са били призрачен сън, тъй като има толкоз доста ползи ", добави той.

Европейска комисия в действителност даде на Transgaz заем от 179 млн. евро за BRUA, това ще даде главен подтик на плана. Но безвъзмездната помощ беше контрактувана като част от по-широка договорка, включваща уговорката на Румъния да позволи доставка на офшорен природен газ в прилежащи страни. Сделката наподобява към момента е в развой на договаряния, съдейки по плануваните от Румъния промени в дизайна на газовия пазар.

Допълнителната звучна /силна поддръжка от страна на Европейски Съюз за газопровода, с цел да постигане до газовия център на Австрия в Баумгартен, е в сходство с необятното съглашение и ще служи на двете страни: ще помогне на Румъния да продаде своя газ на отворения пазар в Австрия и ще способства за единния енергиен пазар. Преговорите обаче, се усложняват от фирмите за природен газ (по-конкретно OMV), които избират да продадат своя румънски офшорен газ за експорт посредством дълготрайни съглашения, контрактувани на двустранна основа - вид по принцип против гъвкавостта, която се съдържа в политиките за единния пазар.

----------------------------------------------

Източник: CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P 2018
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР