БВП на Украйна вероятно ще падне с 45.1% през тази

...
БВП на Украйна вероятно ще падне с 45.1% през тази
Коментари Харесай

Световната банка: Войната ще преполови БВП на Украйна

БВП на Украйна евентуално ще падне с 45.1% през тази година, тъй като съветската инвазия в страната приключи активността на доста компании, оряза износа и задуши икономическата интензивност, предвижда Световната банка. Тя чака и стопански спад в Русия от 11.2% поради тежките финансови наказания, които Съединени американски щати и западните им сътрудници постановиха на съветските банки, държавните сдружения и на други институции.    

В оповестения си на 10 април осъвременен стопански разбор " Войната в района " банкерите показват, че Брутният вътрешен продукт на Източна Европа в състав Украйна, Беларус и Молдова, ще се свие с 30.7% през тази година поради шоковете от войната и разстройването на комерсиалния продан. Световната банка намали до 3.5% от предходните 4.7% и прогнозата си за растежа в Централна Европа, включваща България, Хърватска, Унгария, Полша и Румъния, поради напора на бежанци, по-високите цени на суровините и влошаващото се доверие в икономическата перпектива, което редуцира потреблението. 

Анализът на международния финансов заемодател на ситуацията в Украйна демонстрира, че повече от 50% от бизнеса на страната не действа, до момента в който останалата половина работи много под естествения си потенциал. Затварянето на пристанищата и възбраната за мореплаване в Черно море пък е орязал към 90% от износа на украинско зърно и половината от общия експортен размер. Войната е направила невъзможна активността в доста области и попречва засаждането на селскостопански култури и жътвата. Оценките за провалите върху инфраструктурата са надхвърлили 100 милиарда щ. $ още при започване на март - към две трети от Брутният вътрешен продукт на Украйна за 2019-а - и към този момент не са настоящи поради продължаващите военни дейности и опустошения.  

Световната банка показва, че от прогнозата й за 45.1% стопански спад на Украйна е изключено физическото увреждане на инфраструктурата на страната, което ще ощетява стопанската система в бъдеще, паралелно с потоците украинци, избягали от войната в други страни.   

Банкерите обръщат внимание на " високото равнище на неустановеност " за степента на украинския икономически срив поради продължителността и интензивността на военните дейности. Според най-песимистичния сюжет на разбора, предусещащ по-нататъшни земетресения на цените на суровините и загуба на доверие от финансовите пазари при ескалация на спора, Брутният вътрешен продукт на Украйна ще потъне със 75% през 2022-а, а на Русия - с 20 %. Което ще докара до 9% стопански спад на регионите на разрастващите се стопанства в Европа и Централна Азия - двойно по-висок в сравнение с в базовия сюжет.

Банкерите акцентират, че Киев се нуждае неотложно от голяма финансова поддръжка, с цел да поддържа жива стопанската система на страната. Институцията към този момент е уредила заеми и безплатна помощ в размер на общо 923 млн. щ. $ за Украйна и приготвя нов пакет за над 2 милиарда $.

Финансовият министър на Съединени американски щати Джанет Йелън, която упражнява контрол над контролния пакет от акции на страната в Световната банка, съобщи в чуване пред американските законодатели през предходната седмица, че " бързата поддръжка на МВФ и на Световната банка са разрешили на Украйна да заплаща заплати на цивилните, бойците, лекарите и сестрите, и, същевремнно, да обслужва външните си отговорности ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР