БВП на България отчита ръст от 4.5% на годишна база

...
БВП на България отчита ръст от 4.5% на годишна база
Коментари Харесай

Икономиката расте с 4.5% през последното тримесечие на 2021 г.

БВП на България регистрира растеж от 4.5% на годишна база през последното тримесечие на 2021 година, демонстрира експресна оценка на Национален статистически институт. Така българката стопанска система е повишена с ритъм, малко по-нисък от междинния за Европейски Съюз, който е 4.8% съгласно предварителни данни на Евростат.

Брутният вътрешен продукт на страната през четвъртото тримесечие доближава 38.5 милиарда лева, като от тях брутната добавена стойност е 33.5 милиарда лева За цялата 2021 година Брутният вътрешен продукт доближава номинално съвсем 133 милиарда лева

Двигател на растежа е крайното ползване, което се е нараснало с близо 8% спрямо последното тримесечие на 2020 година Инвестициите в главен капитал не престават да понижават и са с 12.5% надолу на годишна база. Потреблението обаче заема доста по-голяма част от Брутният вътрешен продукт - близо 82%, по тази причина и крайният резултат върху стопанската система е растеж.

Износът и вносът на артикули и услуги за тримесечието са се нараснали надлежно с 13% и 11% на годишна база, като външнотърговското салдо остава негативно.
Реклама
През последните три месеца на 2021 година растежът на годишна база демонстрира леко закъснение след мощното второ тримесечие на годината, което обаче се дължи и на базов резултат. Ковид рецесията се усети най-силно през април-юни 2020 година и тогава стопанската система регистрира максимален спад.
Ръстът на тримесечна база изпреварва прогнозите
За интервала октомври-декември 2021 година българската стопанска система нараства с 1% по отношение на предходните три месеца, демонстрират данните на статитсиката. Резултатът е по-висок от междинния за Европейски Съюз, който е 0.4%, и надминава с 0.6 процентни пункта упованията на Европейската комисия за растеж на българския Брутният вътрешен продукт за интервала. Отново потреблението е в основата на растежа, като е с 1.3% повече по отношение на предходните три месеца.

Данните от експресната оценка на Национален статистически институт са сезонно изгладени, само че идват с изискването, че показват най-ранната картина на стопанска система. Затова след това те постоянно претърпяват промени. Такъв беше казусът с числата за растежа през третото тримесечие, който беше ревизиран от 0.4% на 4.6%, а съгласно най-новите данни е обновен на 5%.
Реклама
Според настоящата прогноза на Европейската комисия от февруари упованията са Брутният вътрешен продукт на България да регистрира годишен растеж от 4% през 2021 година Икономиката демонстрира мощно възобновяване през предходната година с помощта на частното ползване, споделя Европейска комисия. Това се случва при удобни условия на пазара на труда, позитивни потребителски настройки и постоянен напредък на приходите, подсилен в това число от покачване на пенсиите и държавните прехвърляния. Износът също способства за възобновяване, само че вложенията през предходната година се показват по-зле заради продължаващата неустановеност по отношение на пандемията. Комисията залага на леко закъснение през идващите години с растеж от 3.7% тази и 3.9% през 2023 година
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР