Бузлуджа падна! Левицата загуби битката за червения връх. Държавата не

...
Бузлуджа падна! Левицата загуби битката за червения връх. Държавата не
Коментари Харесай

БУЗЛУДЖА ПАДНА! КОЙ ще плаща сметката?!

Бузлуджа падна! Левицата загуби борбата за аления връх. Държавата не даде паметника на столетницата. Българска социалистическа партия упорства. А за какво ли?

Поддръжката на монумента ще коства милиони. Защо алената партия желае да си присвои паметника на връх Хаджи Димитър (между другото по този начин е настоящото име на върха, само че към момента се употребява остарялото, обещано от Българска комунистическа партия - Бузлуджа). На този връх през 1868 година се бори четата на Хаджи Димитър, а през 1891 година се организира Бузлуджанският конгрес.

Дали борбата за Бузлуджа не е борба напук? Или надъхване на електората заради идейна отпадналост? Дали изгладнялата и обезверена пенсионерка ще трепне, че партията ще стопанисва тогавашния храм на идеологията? Едва ли. Защо историята ни не служи за урок на политиците, а се използва грозно, популистки, на който както му е комфортно? Паметникът се разрушава. Факт. Като доста други значими паметници - поругани, захабени, захвърлени и понякога политически използвани.

Не че нещо, само че толкоз ли е безгрешна днешната власт, че опозицията няма с какво да я нападна, че я хапе за паметника на Бузлуджа? "Дайте ни го " - вик напук. И защо им е на алените паметника? Как придобиването на собствеността ще помогне на повишение на приходите на народа, за множеството сигурност, на развиването на стопанската система във всичките й браншове? Преди години най-малко имаше концепция паметникът да се трансформира в казино и да генерира приходи.

Кандидат-инвеститорите потънаха нейде в политическия незабравим спор. Може ли (и редно ли е) паметниците, без значение от коя ера, да се употребяват за краткотраен пиар резултат и трупане на медийно внимание за известно време. Но всяка драма е до време, както - всяко знамение за три дни. Особено в летните месеци, в които на хората по-скоро им е до море, а не до партийно тракане с краче.

Ясно е, че следва обичайното събиране на социалистите под чинията и очевидно цялото това напъване е за надъхване на симпатизантите. Но отново - за чия сметка? И кой ще я заплати?

Защото, в случай че човек малко се замисли, ще се зачуди от къде толкоз пари в алената каса на "Позитано " 20 за поддръжката на паметника? Субсидията и харчовете на партията са обществени и сметката май няма да излезе.

А че и страната не се грижи за паметниците си е реалност. Но пък нека един ден страната ни по всички обществени макроикономически индикатори стигне такова равнище, че казусът й да е един монумент и един връх.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР