BUX, стартъп от Амстердам, често описван и като европейския аналог

...
Коментари Харесай

Европейският аналог на Robinhood набра 80 млн. долара, за да се разширява в още държави

BUX, стартъп от Амстердам, постоянно описван и като европейския аналог на Robinhood, набра над 80 млн. $ от вложители. BUX е необрокер, както се назовават новите най-вече онлайн платформи, които минимизират или отстраняват изцяло комисионните за дребните вложители, позволявайки им да влагат в акции и борсово търгувани фондове без комисиона или против 1 евро. Компанията е основана през 2014 година и към сегашния миг оперира единствено в пет страни: Холандия, Германия, Австрия, Франция и Белгия.
Много вложители, по-големи вложения
В седмия кръг на финансиране за BUX и първи за 2020 година, който завърши тази седмица, компанията съумя да набере два пъти повече капитал от вложителите по отношение на предходните шест кръга, в които събра общо 35 млн. $. Компанията възнамерява да влага набраните средства в разширение на бизнеса си и в други страни от Европейски Съюз. Финансирането идва от забавна група вложители. Prosus Ventures, Tencent, ABN Amro Ventures, Citius, Optiver и Endeit Capital. Всичките са все нови вложители, само че в рунда вземат участие и по-ранните инвеститори в компанията - HV Capital и Velocity Capital Fintech Ventures, показва Crunchbase.

" Развълнувани сме от инвестицията в BUX, защото те са водещият необрокер в Европа, съумя да построи платформа, която е устойчива и с мащаб. BUX е единственият необрокер в Европа, който предлага вложения с нулева комисиона, без да зависи от заплащания за потока на поръчките. Това подсигурява, че нейните ползи са напълно съобразени с клиентите. Ние ще подкрепим BUX в нейното пътешестване за гонене на непрекъснат напредък през идващите години ", показа по тематиката в изказване Алекс Льонг, асистент-мениджър в клона на Tencent за стратегическо развиване. Плащания за потока на поръчките, или Payment for order flow (PFOF), e публикувана процедура в Съединени американски щати. При нея брокерите заплащат на платформи като Robinhood да насочват потребителския и паричния поток към тях, което обаче не подсигурява най-хубавите предложения купува/продава за крайните консуматори, които са в болшинството си дребни вложители.
Бизнес моделът на BUX
BUX не разкри пазарната си капитализация по време на капиталовия развой, само че в изявление с Crunchbase новият изпълнителен шеф на компанията, Йорик Нееф, показа, че започващата компания има към 500 000 клиенти в петте страни, в които сега развива бизнес. Основният артикул на компанията е Bux Zero, платформата за покупка на акции и борсово търгувани фондове, само че също така компанията пусна през тази година и Bux Crypto, откакто по-рано през януари закупи криптоброкера Blockport. Освен това компанията предлага и търговия с контракти за разлика посредством Bux X.

Проблемите пред развиването на компанията обаче не са малко. Директорът на ESMA (Европейски орган за скъпи бумаги и пазари) Стивън Майор показа пред на членовете на Екологичен потенциал по време на чуване преди няколко месеца, че моделът с нулева комисионна на доста необрокери " заслужава повече надзор ". " Няма такова нещо като безвъзмезден обяд, показа Майор. Плащанията за поръчки, които идват от трети страни, като да вземем за пример маркет мейкърите, могат да заменят комисионните, които другояче се заплащат от клиентите, създавайки спор на ползи и вследствие на това по-малко бистрота за клиентите на дребно. "

Според изявленията на вложители като Алекс Льонг може да предположим, че BUX не разчита на заплащания за поръчки да финансира бизнеса си, само че компанията към момента е дребна и мъчно може да се допусна дали другият бизнес модел на Bux от американските необрокери като Robinhood е резистентен и ще издържи във времето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР