Бутефлика е на власт от 1999 г. насам Икономически растеж

...
Бутефлика е на власт от 1999 г. насам Икономически растеж
Коментари Харесай

Корпоративните магнати в Алжир търсят нов имидж на страната

Бутефлика е на власт от 1999 година насам

Икономически напредък на Алжир

Увеличаване

Икономически напредък на Алжир

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Петролът поевтиня с близо 7% в сряда поради напрежението сред Съединени американски щати и Китай

Най-големият дневен спад от над две години следва този на водещите първични материали
12 юли 2018
Тръмп атакува ОПЕК за цените на петрола

Американският президент още веднъж упорства организацията да ги понижи, Иран заплаши да блокира Ормузкия пролив
8 юли 2018 Когато министър-председателят на Алжир Абделмаджид Тебоун беше освбоден от поста единствено три месеца след назначението му, изненадата не беше огромна. За късия интервал на власт Тебоун съумя да разгневи и властта в лицето на президента Абделазис Бутефлика, и обвързваните с него корпоративни магнати. Вече някогашният министър-председател прикани бизнеса да не се меси в държавните политики и разкритикува Али Хадад - най-влиятелния корпоративен магнат в страната, който е прочут и поради връзките си с Бутефлика.

Това се оказа неверна тактика, имайки поради икономическите цели на страната, написа Financial Times.

Крехата стопанска система на Алжир

" Поискахме от страната да даде роля на частния бранш във всички области ", разяснява пред изданието Али Хадад. Заради намалените цени на петрола Алжир ограничи вноса и приоритизира локалната промишленост. Хадад и останалите представители на бизнеса настояват, че желаят да са мотор на оформящата се икономическа трансоформация в страната и да понижат икономическата взаимозависимост от добива на нефт. В момента цели 60% от държавните доходи се генерират от този бранш.

" Има същинска динамичност в частния бранш. Но това има и политическо измерение ", разяснява пред FT Ихсан ал-Гади, редактор на осведомителния уеб страница Maghreb Emergent. " Държавата в този момент може и да зависи повече от бизнесмените, само че те би трябвало да покажат цялостна преданост към президента ", изяснява той.

След инфаркта си преди пет години Бутефлика рядко се появява на обществени места, само че все пак ръководещата партия го прикани да се кандидатира за пети мандат. Бутефлика е на власт от 1999 година насам.
" Бизнесмените са една от най-големите групи зад Бутефлика. Всички направиха положението си при неговото ръководство ", изяснява пред изданието анализаторът от Energy Aspects Рикардо Фабиани. " Рискът е, че в случай че той си замине, всеки може да ги вземе на прицел ", прибавя Фабиани. Другият риск за бизнеса е, в случай че цените на петрола се качат, изяснява анализаторът. " Ако режимът не е под напън от цените, задължението към индустриалците може да бъде преустановен ", счита Фабиани.

" Времената за нас не са са били по-добри от 10 години насам ", изяснява обстановката Мохамед Скандер, съучастник в BH Advisory, която бележи 100-процентов растеж на бизнеса за всяка от последните пет години насам.

През 2017 година икономическият растеж е едвам 1.6%, до момента в който задграничните валутни запаси на държавното управление са се стопили от 178 милиарда $ през 2014 година до 90 милиарда към края на май 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР