Бустерната доза на ваксината срещу коронавирус на Moderna предизвиква силен

...
Бустерната доза на ваксината срещу коронавирус на Moderna предизвиква силен
Коментари Харесай

Бустерът на Moderna повишава силно защитата срещу Оmicron, твърди компанията

Бустерната доза на имунизацията против ковид на Moderna провокира мощен имунен отговор и евентуално защищава в доста добра степен и от разновидността Omicron. Тя покачва равнищата на антителата 37 пъти по отношение на тези на хора, които са получили единствено две дози, оповестиха от американската компания през днешния ден.

Миналата седмица и от BioNTech и Pfizer оповестиха, че техният бустер покачва равнищата на антителата 25 пъти.

Така упованията са подсилващите дози на двете компании да обезпечат добра, въпреки и не съвършена отбрана против новия високорисков вид, който има над 30 разновидности в шипчестия протеин и по този метод заобикаля сполучливо отбраната от две дози ваксина и от преболедуване. Бустерите съгласно проучванията подвигат още веднъж " стената " и въпреки да се чака да има пробиви, към този момент данните са обнадеждаващи, че отбраната против тежко развиване на коронавирус и гибел остава на високо равнище.

По думите на Стефан Бансел, основен изпълнителен шеф на Moderna, данните са значително успокояващи на фона на данните за извънредно бързото разпространяване на Omicron. Компанията възнамерява актуалната версия на имунизацията да продължи да бъде " първата линия на отбрана против Omicron ", защото създаването на специфични ваксини ще отнеме месеци. Все отново Бансел споделя, представен в известието, че Moderna, сходно на Pfizer, ще продължи да влага в създаването на ваксина, ориентирана особено към разновидността Omicron, ако се наложи в бъдеще. Компанията възнамерява да я пусне за клинични изпитвания при започване на идната година.
Реклама
Добрите вести разумно покачиха акциите на Moderna с 6,5% до 314.07 $ при предпазарната търговия в Ню Йорк след известието.
Бустер или цяла доза
Бустерът на Modera e половин доза от общоприетата, т.е. 50 микрограма. Пълна трета доза от имунизацията (100 микрограма) пък покачва равнищата на антителата още повече - 83 пъти. И двете дози - половинката и цялата, предизвикват странични резултати, сходни с тези от първите две дози. При цялата трета доза те въпреки всичко са по-чести, в сравнение с при половин доза.

Главният медицински шеф на Moderna доктор Пол Бъртън показва, че държавните управления и регулаторите ще би трябвало да преценяват дали да разрешат нарасналото равнище на отбрана, което може да обезпечи доза от 100 микрограма, или ще се придържат към към този момент утвърдената общоприета бустер доза от 50 микрограма.

Макар данните да са изведени в лабораторни условия, се чака те да са близки до действителността. Получени са при проби, като е проверявано по какъв начин антителата от кръвта на получили подсилващата доза (половин и цяла) реагират 29 дни по-късно на псевдовирус, планиран да включва разновидностите, следени във разновидността Omicron. Преди подсилващите дози всички участници в проучванията са имали относително ниски равнища на антитела, които могат да предпазят от Omicron. След тях равнищата на тези антитела и успеваемостта им остро нараства.
Реклама
Изследванията към момента не са обществено оповестени и самостоятелни специалисти не са създали ревюто, като това следва. Те обаче поддържат наблюденията на института Ragon в Бостън от предходната седмица, съгласно които подсиващите дози и на Pfizer, и на Moderna се оправят добре с Omicron.

Данните от Moderna демонстрират още по-голяма успеваемост спрямо Pfizer, въпреки двете изследвания да е допустимо да не са непосредствено сравними. Бустерът на Moderna в действителност съдържа по-голямо количество от така наречен mRNA - генетичния код, който разрешава на тялото да сътвори шиповия протеин и да генерира имунен отговор - в сравнение с цялостната доза на Pfizer.
Бустерът е повече от спомагателна доза
Миналата седмица в допълнение удостовери това, което доста специалисти смятаха, че е реалност. Бустерните дози рестимулират имунната система, като усилват броя на антителата, само че също по този начин те усъвършенстват коренно качеството на тези антитела и генерират доста по-широко равнище на имунитет. С други думи, бустерите развиват антитела против повече елементи от вируса, в сравнение с първичната серия имунизации. Авторите означават, че " отговорът на антителата след подсилването е радикално друг от преди. То не просто покачва равнището на съществуващите антитела, а прави доста повече от това. Да назоваваме третата доза бустер е прекомерно опростено ".

Всяка доза от имунизацията провокира нов кръг от еволюция на антитела в имунната система. Тя основава по-добри антитела, които се прикрепят по-ефективно към вируса и не му разрешават да проникне в клетките. " Антителата стават все по-изискани и по-сложни и по-добре профилирани за справяне с вируса ", сподели проф. Алтман, имунолог от Imperial College London, представен от BBC. Колегата му проф. Джонатан Бол, вирусолог от Университета в Нотингам, съпоставя пред медиата процеса с ходенето на учебно заведение - с всяка последваща доза равнището на познания се покачва и имунната система задълбочава фрапантно разбирането си по какъв начин да се бори с вируса. Тоест в случай че първата доза е главно учебно заведение, втората е гимназия, а третата е университет, а не е е просто повторение на главното учебно заведение още веднъж и още веднъж.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Банки и финанси 3 Енергетика 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Енергетика 1 Отбрана 2 Политика 3 Компании Реклама
За това бустерните дози на имунизациите се считат за относително положително оръжие против Omicron (от друга страна те са и единственото към този момент оръжие) - освен тъй като повишват количеството на обезвреждащите антитела, само че тъй като ги вършат и по-ефективни.
България отново закъснява
В момента в Европейски Съюз текат усилени акции за имунизация с бустерни дози, като в някои страни новият вид към този момент предизвиква невиждани до момента растежи на позитивните случаи поради способността си да реинфектира към този момент преболедували и да пробива елементарно отбраната на имунизирани с две дози. В България обаче - както и при първичните имунизации, процесът е извънредно муден и ленив, като са сложени под 220 хил дози.

Все още в страната не са обновени и напътствията за подсилващите дози. Според инструкциите на Изпълнителната организация по медикаментите от края на септември и октовмри бустерни дози от РНК имунизациите се слагат най-малко шест месеца след втората доза (при утвърдената преди броени дни бустерна доза на J&J интервалът е 2 месеца). В същото време доста страни в Европейски Съюз редуцираха този интервал на три или даже два месеца, като самата Европейска комисия в края на предходната седмица предложи имунизираните да получат бустерна доза не по-късно от шест месеца след втората доза.

Експерти чакат към средата на януари разновидността Omicron, който се придвижва с невиждани до момента скорости, към този момент да е публикуван всеобщо в Европа и да аргументи нова вълна и в България.
Бюлетин Covid 19
Научавайте най-важното, без ненужна страст и звук. Обобщение на информацията и най-важното, което визира средата, бизнеса и вашите пари.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР