Буря в океана отложи дебаркирането на антарктиците ни на о-в

...
Буря в океана отложи дебаркирането на антарктиците ни на о-в
Коментари Харесай

Буря попречи на полярниците ни да сигнат до базата в Антарктида

Буря в океана отсрочи дебаркирането на антарктиците ни на о-в Ливингстън.

Късно нощес първата група от 15 души и 4 тона материали, хранителни запаси и гориво от 30-ата Юбилейна национална антарктическа експедиция на борда на чилийския боен транспортен съд " Janequeo " е достигнала българското крайбрежие на острова.

Въпреки големите талази и ледени блокове в залива 7 българи, газейки до кръста в ледената вода, са били свалени с лодка " Зодиак " на каменистия плаж пред базата ни " Св. Климент Охридски ".
 Пимпирев получи българския байрак
Пимпирев получи българския байрак

Това стана по време на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2

Независимо от настояването на командира въз основата Олег Василев останалите на борда 8 полярници също да бъдат превозени от кораба до брега, капитанът след консултация с Адмиралтейството в град Валпараисо, е решил дебаркирането да бъде прекратено и свалените 7 души да бъдат върнати назад на кораба.

Към момента цялата българска група е в сигурност на кораба, който е поел към прилежащия остров Кинг Джордж. Там полярниците ни ще бъдат настанени в чилийската база " Ескудеро " или в уругвайската база " Артигас ".

Корабът ще продължи курсът си към Пунта Аренас, където материалите, провизиите и горивото ще бъдат претрупани на различен транспортен съд, с който ще бъдат взети нашите полярници от о-в Кинг Джордж и превозени до базата ни на о-в Ливингстън. По този метод раззимяването въз основата и започването на плануваната работа ще се забави с десетина дни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР