Буря от камъни със сила, “смъртоносна като атомната бомба над

...
Буря от камъни със сила, “смъртоносна като атомната бомба над
Коментари Харесай

НАСА отприщи космическа буря, смъртоносна като атомна бомба

Буря от камъни със мощ, “смъртоносна като атомната бомба над Хирошима ”, беше породена инцидентно от НАСА по време на тестова задача за смяна в траекторията на метеорит, откриха учени в проучване, оповестено в Astrophysical Journal Letters, заяви “Дейли мейл ”.

На 26 септември предходната година НАСА разруши галактически транспортен съд в метеорита Диморфос, с цел да го изтласка от орбитата му към метеорита майка Дидимос. Това беше първата задача на галактическата организация за планетарна отбрана, известна като DART (Double Asteroid Redirection Test).

Въпреки че съгласно ранните изследвания задачата е била сполучлива и орбитата на Диморфос се е забавила с към 0,02 м/сек, то тя е довела до непредвидени последствия. Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис откриват, че 37 камъка с широчина около 7 метра са се откъснали от повърхността на метеорита при конфликта му с галактическия транспортен съд. Откритието е направено при проучване на изображения от галактическия телескоп “Хъбъл ” от декември 2022 година

“По-малките скали, летящи в Космоса, биха могли да причинят лични проблеми ”, показват изследавателите. За съпоставяне - даже камък с размер към 4 метра да удари Земята,то силата при конфликта би била същата като тази на атомната бомба, пусната над Хирошима в края на Втората международна война, написа още 24 часа.

Учените съпоставят камъните от Диморфос с “облак от шрапнели при гърмеж на ръчна граната ”, който се движи из Космоса със скорост от над 20 хиляди км/ч.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР