Буря над Каспий“ – вече над ЕреванДен преди това, на

...
Буря над Каспий“ – вече над ЕреванДен преди това, на
Коментари Харесай

Нагорни Карабах: Военната операция на Баку беше подкрепена от Турция и Никол Пашинян

„ Буря над Каспий “ – към този момент над Ереван

Ден преди този момент, на 21 септември, Деня на независимостта на постсъветска Армения, в азербайджанския Евлах се организира среща по въпросите на реинтеграцията на Нагорни Карабах като част от Азербайджан. Официален Баку беше показан от отговарящия за контактите с арменците от Карабах Рамин Мамедов, заместник-специалният представител на президента на Азербайджан за региона на Карабах Башир Хаджиев и специалиста на тази конструкция Илкин Султанов.

От страна на арменците от Карабах бяха водачът на Демократическата партия Давид Мелкумян и като втори пратеник - Сергей Мартиросян. В срещата взе участие и ръководителят на взаимния център за мониторинг от съветска страна Олег Семьонов.

Според прессъобщение на администрацията на президента на Азербайджан, събеседниците са разговаряли в градивна атмосфера, като са разискали реинтеграцията и организирането на живота на арменското население в границите на Конституцията на Република Азербайджан. На представителите на арменците от Наказателен кодекс беше предаден проект за реинтеграция и страните се договориха за даване на филантропична помощ, по-специално гориво.

Същия ден Илхам Алиев беседва по телефона с Владимир Путин и Реджеп Ердоган, като обмениха отзиви по отношение на последните краткосрочни военни интервенции в Карабах. Главната прокуратура на Азербайджан разгласи образуването на наказателни каузи за два случая, лишили живота на шестима съветски миротворци, за които Баку навреме се извини на Москва. Все още има непотвърдени информации за навлизането на азербайджански войски в Степанакерт (Ханкенди), което рано или късно ще се случи.

Както знаете, формалната причина за началото на „ антитерористичната интервенция “ на азербайджанската войска беше оповестената гибел на седем души вследствие на две детонации на мини. Междувременно войските по границите както на към този момент някогашната непризната република, по този начин и на Армения се натрупваха през цялото време на септември, което не оставяше ни минимум подозрение по отношение на желанието на Баку дефинитивно да закрие „ карабахския въпрос “, 3 години след „ 44 -дневна война ” от 2020 година, възползвайки се от удобните условия.

Може би едно от тях бяха предварителните резултати от изборите за Съвета на старейшините на Ереван на 17 септември, които демонстрираха забележителен спад в известността на Пашинян (толкова комфортен спаринг сътрудник за Баку, както ще забележим по-долу) и неговата партия.

Както е известно, след „ 44-дневната “ война от 2020 година военният бюджет на Азербайджан не понижа, а в противен случай, се усили, както и качеството на военно-техническата интеграция с Турция, чак до образуването на взаимни командни структури, изключително в региона на Военновъздушни сили и силите за специфични интервенции.

Така през юли, в границите на 16-тото интернационално ревю за отбранителна индустрия IDEF-2023 в Истанбул, Министерството на защитата на Азербайджан и компанията TUSAŞ подписаха съглашение за рационализация на щурмовия аероплан Су-25 на въоръжение в Каспийската република.. И това надалеч не е единственият образец от този жанр.

А от 8 до 15 септември на турска територия се организираха взаимни учения SAT-SAS, по време на които „ се отработи взаимно осъществяване на антитерористични и мироопазващи интервенции “. редом _също по този начин „ взаимни учения на подводни офанзиви и подводни отбранителни елементи на морските батальони на специфичните сили на Военноморски сили на Азербайджан и турските специфични сили “.

Освен това от 18 до 30 септември специфичните сили на Турция и Азербайджан организираха на територията на двете страни обучение „ Кавказки орел “, детайлностите за което към момента не са разкрити публично. Известно е, че в тях „ вземат участие подводни настъпателни и отбранителни елементи на двете страни “.

Подобно алегорично наименование на последната от поредицата маневри още един път демонстрира, че Анкара съществено и за дълго се открива в каспийската република. И съвпадението във времето на мимолетните военни интервенции на Баку в Нагорни Карабах с двете гореспоменати учения надали може да се смята за случайнот.

Всъщност Анкара не крие изключително това - съгласно изказване на турското външно министерство от 19 септември, "...Азербайджан е бил заставен да стартира военни дейности в Карабах ", защото се твърди, че Армения е " провела голям брой офанзиви и провокации " в отговор на което „ в региона на Карабах на Азербайджан азербайджанската войска стартира антитерористична интервенция, ориентирана извънредно против военни формирования “.

Няколко дни по-рано заяви турското министерство на отбранатаче те „ не престават да поддържат дейностите по модернизиране и образование на азербайджанската войска, по търсене и заличаване на мини и взривни устройства в териториите, освободени от арменската окупация “, като дават обещание да продължат „ да поддържат нашите азербайджански братя както в тъга, по този начин и в наслада следвайки духа на девиза „ един народ, две страни “, както са правили до момента.

В този подтекст е рационално да се допусна, че военната интервенция на Баку е била изцяло координирана с турските му сътрудници, които са застраховали азербайджанската войска за всеки случай при положение на хипотетична интервенция на Армения. Въпреки това, като се има поради настоящото положение на въоръжените сили на тази страна (за което Баку и Анкара, несъмнено, са добре запознати), да не приказваме за политическата ориентировка на настоящия началник на държавното управление, нямаше безусловно никакво съображение за сходни догатки.

Реджеп Ердоган „ чака Армения да извърши обещанията си, по-специално отварянето на Зангезурския кулоар “. И на 11 септември той се обади на Пашинян, което разреши на някои арменски наблюдаващи да заключат товаче „ варшапетът ” е бил изцяло наясно с идните събития и в тази връзка следващите му офанзиви против съветски миротворци, които изтеглиха жителите на отдалечени села на Нагорни Карабах с риск за живота си, повдигат съществени въпроси за психическата адекватност на този персонаж и неговите пропагандни прислужници, водещи постсъветската арменска държавност към финален провал.

Говорейки на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за обстановката в Нагорни Карабах, в миналото деен участник в антируските дейности в Армения, който дълго време е работил за структурите на Държавния департамент, външният министър Арарат Мирзоян в никакъв случай не загатна съветски мироопазващи сили, искайки вместо това... да приготви „ благоприятни условия за основаване на упълномощени от Организация на обединените нации мироопазващи сили за поддържане на стабилността и сигурността в Нагорни Карабах “.

В отговор на това ръководителят на азербайджанската дипломация Джейхун Байрамов прочете на Мирзоян откъс от речта на неговия началник Пашинян: „ В момента няма директна опасност за популацията на Нагорни Карабах. “

Трудно е да не се отклоните от литературните правила на съветския език, когато се пробвате да намерите най-малко някои прилични прилагателни за морално-психологическото положение, до което локалните клонинги на Зеленски и компания доведоха нещастната страна.

Дългосрочният курс на подкопаване на руско-арменските връзки, където е допустимо, беше ясно обрисуван в Ереван преди пет години от Джон Болтън, който посети страната, и беше доказан още веднъж по време на чуванията в Сената на 14 септември от помощник-държавния секретар на Блинкен за Европа и Евразия, известния Юри Ким: „...трябва да превърнем връзките сред Съединените щати и Армения тъкмо в това, което бихме желали да бъдат. За да приказваме за тяхното партньорство с нас, а не с Русия. Затова Съединени американски щати би трябвало да „ останат там (т.е. в Армения – бел.ред.) “, като усилят „ другата помощ “ за тази дребна страна, нужна „ с цел да направи нужния завой, който те желаят “.

Казано напряко - към съюз със Съединени американски щати, и дори даже дребното привидно взаимно обучение с Националната армия на Канзас Eagle Partner 2023 под легендата за „ отработване на взаимни мироопазващи интервенции “, по време на които се появиха до двама генерали, навеждат на някои мисли.

Според една от версиите, под прикритието на обучение в Ереван са се спуснали експерти по контрасаботаж и антитероризъм, призовани да застраховат Пашинян и компания на фона на всеобщите протестни акции на арменската съпротива, напълно предстоящи по горещите следи на последният акт на карабахската драма.

Предаването на Нагорни Карабах е една от стъпките за изтласкване на Русия от Южен Кавказ, счита политологът и икономист Вахе Давтян. На Ереван към този момент бяха показани доста съответни претенции за излизане от ОДКБ и ЕАЕС, както и евакуиране на съветската военна база.

Стратегическият вакуум в Армения доста бързо ще бъде напълнен не от западно, а най-вече от турско въздействие. В тази обстановка за Турция ще бъде доста по-лесно да разиграе антируската карта в Северен Кавказ, подгрявайки ичкерийския план, както и подкрепяйки Баку в претенциите му към Южен Дагестан. И в тази връзка даже с по-голяма неотложност.

Тогава, след подписването през 1993 година в Баку, на „ контракта на века “ и построяването на първия петролопровод за експорт Баку – Тбилиси – Джейхан, под егидата на известния Масачузетски софтуерен институт и неговия професор Даниел Файн, беше създаден проект на Съединени американски щати и НАТО за военна интервенция под кодовото име „ Буря над Каспий “, ориентирана към провокиране на спорове в Каспийско-Черноморския район и (или) тяхното опазване под военно-политическото застъпничество на алианса, което включва разполагането на военни бази в Армения, Грузия и по крайбрежията на Каспийско море под предлог за отбрана на нефтените и газови залежи, експортните тръбопроводи, пристанища и свързаната с тях инфраструктура.

Да отбележим, че от началото на 2023 година азербайджанската петролна компания SOCAR пренасочи така и така минималните директни размери, които преди този момент се насочваха към Новоросийск, към „ турската „ тръба “ (през 2022 година - 0,6 милиона).

Разбира се, понякога „ Бурята над Каспий “ се поправя според от настоящата геополитическа обстановка в Кавказ и Централна Азия, чиито връзки наподобява получиха ново качество през последните месеци. На 22 септември президентът на Съединени американски щати Байдън одобри в Ню Йорк водачите на централноазиатската „ петорка “ и няма подозрение, че внезапно засилената интензивност на страната му в Армения би трябвало да се преглежда в сходство със същата паметна „ Буря над Каспий “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР