Буря Doksuri: Двама загинали, докато Пекин е разтърсван от широко разпространени наводнения

...
Поне двама души са загинали в Пекин, докато Китай е
Коментари Харесай

Поне двама души са загинали в Пекин, докато Китай е разтърсван от една от най-силните бури, удряли страната в годините.

Бурята Doksuri причинява широко разпространени наводнения и доведе до хаос в северен Китай.

В столицата най-малко 31 000 души бяха принудени да напуснат домовете си, докато метростанциите бяха затворени.

Докато бурята - бивш супертайфун - отслабва, властите призоваха хората да останат на закрито.

В града е издадена червена тревога и на работодателите е наредено да разрешат на хората да работят от вкъщи, като се очаква броят на жертвите от тежките наводнения да нарасне през следващите дни.

Валежите в Пекин и други градове в северен Китай вече са достигнали опасно високи нива, докато проливните дъждове се очаква да продължат поне още 24 часа.

Китайското метеорологично бюро каза, че средно 170,9 мм дъжд е наводнил Пекин между събота вечер и обяд в понеделник, еквивалент на средните валежи за целия месец юли .

Бурята достигна сушата в провинция Фудзиен в петък, причинявайки свлачища и наводнения, преди да се придвижи на север към столицата.

В кадри, споделени онлайн от жители на Пекин, могат да се видят автомобили, отнесени от проливни дъждове и има опасения, че пътниците може да са останали в капан, след като водите се повишиха бързо . Някои пътища също бяха разкъсани от тежките наводнения.

На други места метростанциите бяха погълнати от наводнението, докато на юг от града железопътен мост беше отнесен. Отменени са и десетки полети от и до града.

В окръг Ментугу службите за спешна помощ извадиха двете тела от водните пътища рано в понеделник, съобщиха държавните медии. От планинската област са евакуирани около 5000 души.

Guo Zhenyu, 49-годишен жител, каза пред агенция AFP, че проливните дъждове бързо са потопили голяма част от района.

„Тази сутрин беше лудница, водата преля река Ментугу и цялото авеню беше наводнено“, каза той.

Други жители изразиха опасения, че дъждовете могат да причинят структурни проблеми на домовете им.

"След като започне да вали, пътят се превръща в канализация и има вода на първия етаж в къщите", каза 52-годишният Чен пред AFP. „Всички къщи тук са стари, така че определено има опасения за безопасността.“

В района Fangshan държавните медии съобщиха, че около 2000 членове на Народната Освободителната армия беше разгърната, за да помогне за укрепване на защитата срещу наводнения срещу надигащите се води.

Междувременно в Южен Китай се очаква тайфунът Khanun да удари гъсто населената провинция Zhejiang през следващите дни.

Наводненията бележат най-новия пример за екстремно време, ударило Китай това лято. Страната непрекъснато отчита рекордни температури, които според учените са се влошили от изменението на климата.

Светът вече се е затоплил с около 1,1C от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се повишават, освен ако правителствата по света не направят рязко намаляване на емисиите.

Колкото по-топло става, толкова повече влага може да задържи атмосферата. Това води до повече капчици и по-силен валеж, понякога за по-кратък период от време и върху по-малка площ.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР