Бурното развитие на изкуствения интелект разтревожи сериозно обществото(снимка: CC0 Public

...
Бурното развитие на изкуствения интелект разтревожи сериозно обществото(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

Знаменитости призоваха за пауза в AI разработките


Бурното развиване на изкуствения разсъдък разтревожи съществено обществото
(снимка: CC0 Public Domain)

Илон Мъск, Стив Возняк и повече от 1000 други специалисти в областта на технологиите приканиха за шестмесечен мораториум върху образованието на AI системи, които се показват по-добре от неотдавна показания модел GPT-4 на компанията OpenAI. В отворено писмо те предизвестяват за евентуални опасности за обществото.

Писмото е оповестено от организацията с нестопанска цел „ Future of Life Institute ” и е подписано от доста известни хора в ИТ промишлеността, заяви Ройтерс. Всички те приканиха за „ пауза ” в създаването на AI, до момента в който не бъдат създадени общи протоколи и стандарти за сигурност за промишлеността, чието използване ще бъде тествано от самостоятелни инспектори.

акцентира, че мощни AI системи би трябвало да се създават единствено откакто човечеството е решително в позитивните последствия от такова развиване и че обвързваните с тях опасности ще бъдат управляеми.

Експертите също по този начин акцентират евентуални закани за обществото и цивилизацията от AI системи, способни да се конкурират с хората, което може да докара до стопански или политически катаклизми. Затова разработчиците на AI би трябвало да си сътрудничат тясно с регулаторите.
още по темата
„ Обширни проучвания демонстрират, че системи с изкуствен интелект, които се конкурират с хората, могат да съставляват сериозна заплаха за цялото човечество ”, се споделя в писмото.

Наскоро даже Европол предизвести, че системи като ChatGPT могат да бъдат употребявани злонамерено за фишинг, дезинформация и киберпрестъпления. Илон Мъск, чиято компания за електрически автомобили Tesla употребява детайли с изкуствен интелект в системите си за автопилот от много време, намерено и неведнъж е изразявал угриженост по отношение на заплахите от AI системите.

Поддържаният от Microsoft чатбот ChatGPT на OpenAI показва качества, които принудиха съперниците незабавно да ускорят развиването на личните си огромни езикови модели. В резултат на това фирмите побързаха да интегрират генеративен AI в своите артикули. Ръководителят на OpenAI Сам Алтман не е подписал писмото, а самата компания отхвърля коментар.

Експертите считат, че AI разработките би трябвало да се забавят, до момента в който човечеството стартира да схваща по-добре следствията, защото системите с изкуствен интелект могат да причинят съществени вреди. Като се има поради, че огромните играчи пазят в загадка информацията за това, върху което работят, ще бъде мъчно обществото да се отбрани, в случай че страховете са оправдани.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР