Бурни политически реакции след скандалното изказване на Ковачевски за България.

...
Бурни политически реакции след скандалното изказване на Ковачевски за България.
Коментари Харесай

Бурни политически реакции след скандалното изказване на Ковачевски за България


Бурни политически реакции след скандалното изявление на Ковачевски за България. Скандалното изявление на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски от сряда провокира бурни политически реакции.
Припомняме, че в сряда, по време на
срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, той съобщи „ Дискурсът, употребен от България към Северна Македония, е много сходен на дискурса, употребен от Руската федерация към Украйна “. Той насочи остри рецензии към България, като добави, че страната ни не зачита решенията на ЕСПЧ и
стандартите на Съвета в региона на правата на индивида.
В отговор на острите думи към страната ни, президентът Радев съобщи „ Българите в РСМ са подложени на систематичен тормоз “, като акцентира, че хората, които се разпознават като македонци в страната имат идентични права, наедно с българските жители.
Коалицията ГЕРБ-СДС също разяснява
изявлението на Ковачевски. „ Не единствено цинично, но бих го нарекъл и безочливо такова отношение към страна, която последните 30 години е направила всичко допустимо, с цел да издига освен своя престиж, само че и този на своите съседи “, уточни Георг Георгиев. Той акцентира, че България е страната, която няма да разреши нейни жители да бъдат бити, няма да разреши да бъде сравнявана
с „ най-вероломните агресори на нашето време “.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че от Българска социалистическа партия ще предизвикват на председателски съвет обща декларация на българското Народно заседание.
„ Ще се обърнем към всички парламентарни групи
да я подкрепим дружно – да не бъде единствено от една партия, а да бъде общата воля на българското Народно събрание, с което да изразим, че осъждаме това отношение “, добави тя.
Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов
акцентира, че „ Македония съществува до огромна стелен с помощта на България “ и дефинира сходни изявления като „ открита провокация “.

Припомняме, че двустранните отношение на България и Република Северна Македония започнаха да се утежняват след като евродепутатът
Андрей Ковачев, ръководителят на фондация
„ Българска памет ” Милен Врабевски и още трима български жители не са били позволени в РСМ на 6 май, защото не отговаряли на изискванията, записани в Закона за чужденците в страната.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР