Бурни дискусии и многохилядни протести във Франция срещу въвеждането на

...
Бурни дискусии и многохилядни протести във Франция срещу въвеждането на
Коментари Харесай

Над 160 000 души в цяла Франция се обявиха против здравния пропуск

Бурни полемики и многохилядни митинги във Франция против въвеждането на здравен пропуск за коронавирус статус. Според френския Сенат обаче от обсега на документа би трябвало да се изключат някои възрастови групи и места, като откритите елементи на заведенията. Обсъжданията на законопроекта в Народното събрание не престават. А в цялата страната повече от 160 хиляди души се оповестиха срещу ограниченията на управляващите.

Сблъсъци с полицията, сълзотворен газ, арести. Така изглеждаха улиците във Франция, където пораства недоволството против разширеното използване на здравния пропуск и наложителната имунизация за някои специалности. 11 хиляди в Париж, 6 хиляди в Ница, 5 хиляди в Монпелие - общо 161 хиляди стачкуващи по отношение на 110 хиляди предишния уикенд. Възгласи " независимост " и апели за оставката на президента Еманюел Макрон.

" Искаме да окажем напън над държавното управление. Много французи, които стават все по-многобройни, отхвърлят да одобряват здравния пропуск. Все повече хора желаят независимост, а не гнет ", съобщи протестиращ.

От далечно Таити, където е на посещаване, Еманюел Макрон още веднъж прикани жителите да се имунизират с аргумента, че който е ваксиниран, е предпазен, и се обърна към протестиращите с думите:

" Всеки има свободата да се показва, спокойно и зачитайки другия. Само че вирусът не се поддава на демонстрации. Разбрах го още в самото начало, няма необикновен смисъл да се стачкува против него ".

Разгорещени са полемиките и във френския парламент. Долната камара, където болшинство има партията на Макрон, утвърди здравен пропуск да се изисква за визити на събития и места с повече от 50 присъстващи, а от началото на август и за кафенета, заведения за хранене, търговски центрове и при пътешестване с трен или аероплан.

От 30 август подобен пропуск ще е необходим и на 12-17-годишните, а имунизацията за работещите в публичния бранш ще стане наложителна, в случай че не желаят да се тестват всеки ден.

Сенатът, доминиран от опозицията, обаче тази нощ гласоподава промени. Горната камара упорства разширеното потребление на пропуща да се отсрочи за 15 септември, както и да не се изисква за малолетните, за терасите на заведенията и в огромните търговски обекти. Според друга смяна в текста младежите на 16 и 17 години ще могат да се имунизират без родителско единодушие.

Помирителна парламентарна комисия се пробва да почисти разликите, а кабинетът губи самообладание, тъй като желае ограниченията да влязат в действие колкото се може по-скоро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР