Бургаският районен съд присъди 4 години и 6 месеца лишаване

...
Бургаският районен съд присъди 4 години и 6 месеца лишаване
Коментари Харесай

4 години затвор за помагача на обвинения за двете убийства, разтърсили Бургас

Бургаският областен съд присъди 4 години и 6 месеца отнемане от независимост на Диян Дичев , апетитен като помощник на Станимир Рагевски - обвинен за бруталните убийства в Бургас , раздрусали обществеността през отминалата година, показва.

Дичев именуван още „ готвачът ” е главен очевидец по случая с изтезанията на брокерката Теодора Бахлова и 28-годишния Юмер .

Защо, обаче, той получи единствено обвиняване за персонално укривателство, а не за съучастничество - отговори търсят околните на жертвите. 

Дичев е притежателят на ресторант, който персонално уточни мястото, където в торби бе открито тялото на Юмер , а по-късно и мястото в бургаските гробища, където са част от останките на убитата брокерка Теодора Бахлова. На брифинг 8 октомври предходната година бе оповестено, че в Дичев е открит револверът,  с който са убити двете жертви, а частите от тялото на Бахлова са изхвърлени от самия него в канализация пред дома на готвача. Намерен е и телефонът употребен, с цел да бъде извикан Юмер за среща с екзекутора си.

„ Открит е и саблен трион , електрическата част от който е открита в междуетажна площадка в кооперацията, където живеел Дичев. Вътре в пластмасовата му част е открита тъкан, която вследствие на направената ДНК експертиза е открито че е на Юмер Мехмед. Същевременно нож , който подхожда на марката на този електрически инструмент, е открит в автомобила на Рагевски ”, сподели Георги Чинев, областен прокурор.

Въпреки наличните обстоятелства, обаче, към този миг прокуратурата не е повдигнала ново обвиняване на готвача в по-тежко, а точно съучастничество в бруталните убийства . В правосъдната зала Дичев отхвърли съучастничество, само че призна, че е знаел два дни след гибелта на брокерката, че е убита.  

Постановената присъда за укривателство и липса обвиняване за съучастничество, обаче, надигна вълна от неодобрение в обществените мрежи и апели за митинги.

 „ Тялото на майка ми е стояло няколко месеца в негов парцел. За мен това не е персонално укривателство ” , сподели Християна Радоева, щерка на убитата Теодора Бахлова.  

Деян Дичев в действителност се оказва значим, основен очевидец, поради което може в никакъв случай да не получи по-тежко обвиняване.

 „ Ако тази присъда влезе в действие, има периоди които ще прекратят напълно опцията на прокуратурата да повдигне обвиняване за съучастничество, ако такива данни има по другото дело. Към сегашния миг Окръжната прокуратура в Бургас е счела, че такива данни няма ”, съобщи юрист Димитър Вълчев.

Апел към висшата наказателна власт, обаче, за пръв път пристигна и от самото държавно обвиняване.

„ Апелирам българския законодател да преразгледа състава на персоналното укривателство и да го приведе във тип, който да е съответен и към такива обстановки, като сегашната ”, изясни СНХ - прокурор Христо Христов.

Очаква се след последната сложна съдебно-медицинска експертиза да започва и тежкия развой против Станимир Рагевски.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР