Бургаският районен съд даде 3 месеца затвор ефективно на пълен

...
Бургаският районен съд даде 3 месеца затвор ефективно на пълен
Коментари Харесай

Затвор за инвалид, лекувал се с марихуана ВИДЕО

Бургаският областен съд даде 3 месеца затвор дейно на цялостен неработоспособен, лекувал се с марихуана.

44-годишният Васил Тончовски от Сливен е приет за отговорен по обвиняване за нелегално владеене на наркотични субстанции - марихуана. Магистратите отхвърлиха тезата на отбраната, че дрогата е употребена за медицински цели, с цел да не агонизира Васил от болежка, заяви правният уебсайт lex.bg.

44-годишният мъж е засечен при профилирана акция на Министерство на вътрешните работи в местността „ Червенка “ в Черноморец. При инспекцията в караваната му, той непринудено предал на служителите на реда 55 грама марихуана, която по думите му преработвал в масло, с цел да облекчи болките си след претърпяна тежка злополука преди 10 години.

След случая, Тончовски е изцяло имобилен, претърпява многочислени интервенции, даже се разболява от хепатит С и съгласно изказванията му, това го кара да търси други опция за лекуване, която намира в марихуаната.

" Васил не използва марихуана в общоприетия и укорим от законодателя метод, а като само негово избавление. И не пречи на никого. В последна сметка, в този момент не го боли, той спи обикновено, взе участие в гражданския оборот. Дали това е плацебо резултат или е действителен резултат от използването на марихуана, могат да кажат експертите отвън България. Но действителният резултат е, че от човек, който се усеща като жив мъртвец, в този момент даже работи ", акцентира юристът му Радослав Николов.

Всичко изложено от отбраната е догадка, която не може да откри законов образ, отвърна ръководителят на Районната прокуратура Иван Кирков. И добави: „ Не желая да слагам под подозрение психическото и физическо положение на подсъдимия, отнасям се с схващане. Но и съгласно заключението на специалистите, използването на марихуана не води до действителни изгоди във връзка с физическите увреждания “.

Според държавното обвиняване е допустимо, „ опиатът да му е оказал помощ да одобри обществения си статус, само че и вероятно да преодолее прочувствените си дефицити “, само че не и да усъвършенства положението му. Прокуратурата извади и информация, съгласно която здравната марихуана се употребила при лекуване на глаукома, онкологични болести и повишен вкус – диагнози, които подсъдимият нямал.

Прокурор Кирков уточни, че Тончовски можел и „ да живее като естествен член на обществото като употребява конвенкионални лекарства “.

От съда смятат, че положението на подсъдимия не е спънка той да изтърпява дейно наказване и при нужда да му бъде обезпечена съответна здравна помощ. Психиатричната експертиза стига и по-далеч. В нея се твърди даже, че пандизът може да му помогне последователно да промени личностните си настройки и светоусещането си.

" Случаят не е казус в страната ни, само че заради консервативното отношение на законодателя, десетки други в положението на Васил, са принудени да пристъпват закона. А за всички тях – пандизът не е наказване, а изтезание и мъка ", споделя юрист Николов.

Решението на районните магистрати в Бургас не е дефинитивно и може да бъде обжалвано в 15-дневен период.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР