Бургаският депутат от ГЕРБ Жечо Станков влезе в остър сблъсък

...
Бургаският депутат от ГЕРБ Жечо Станков влезе в остър сблъсък
Коментари Харесай

Спор в НС: Жечо Станков срещу Кирил Петков и Асен Василев за безплатното саниране

Бургаският народен представител от ГЕРБ Жечо Станков влезе в изострен конфликт с Кирил Петков и Асен Василев в коридорите на Народното събрание. Повод станаха проблеми, свързани с енергетиката.

Първо ГЕРБ упрекнаха „ Продължаваме промяната “ (ПП) в две неистини на ексклузивен брифинг в Народното събрание (НС). Става въпрос за случая с Маришкия басейн. Бургаският народен представител и някогашен зам.-енергиен министър Жечо Станков изясни, че преди броени минути съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков изрекъл двете неистини.

„ Първата огромна неистина е, че държавното управление „ Борисов 3 “ е поемало ангажимент за 40% понижаване на излъчванията. Единствената държава-член, която гласоподава „ въздържал се “ за този вид редуциране на излъчванията, е България и това може да бъде тествано на Съвет по околна среда “, уточни Станков.

„ Втората още по-голяма неистина, обаче, е, че държавното управление на Кирил Петков не е поемало ангажимент и термични централи в България няма да бъдат затваряни. Не единствено че ще бъдат затворени, а ще ви кажа, че процентът, който ще бъде затворен, е доста по-голям от 40%. Защо? Конкретно на страница 113 от Плана за възобновяване и резистентност, ще видите, че там е разказано в детайли: страната се задължава до 2026 година да редуцира излъчванията с 40%, само че тука услужливо Кирил Петков и Асен Василев са избрали базисната година, на която да се стъпи, да е 2019 година, която е най-слабата година на произвеждане на въглища . И като извършите една елементарна сметка, излиза, че 83% от въглищните централи в България ще бъдат затворени. Единствено с мощностите на AES – най-малката централа в Маришкия басейн, ще може да бъде покрито количеството сила, което е поето като ангажимент пред Брюксел да се създава от въглища след 2026 година Това значи редуциране на над 80% от хората, работещи в района . Това са директно заети над 10 000 индивида. Това значи закриване на българската енергетика в Маришкия басейн. Асен Василев и Кирил Петков, които отидоха на място и се разписаха в подписките на синдикатите за избавяне на Маришкия басейн, с едната ръка се разписваха, а с другата ръка поемаха ангажимент, с който да затворят 83% от въглищните мощности на територията на страната “, добави Станков.

Изявления направиха още и някогашният енергиен министър Теменужка Петкова и Красимир Вълчев - народен представител от Старозагорския регион. Те още веднъж разкритикуваха концепцията за закупуване на акумулатори за предпазване на ел. сила, наложена в Плана за възобновяване и резистентност от Политическа партия. Това обслужвало съответна компания. 

Гледайте тук:



Малко по-късно контрабрифинг даде Кирил Петков , с цел да се опита да опровергае сътрудниците си от ГЕРБ. Той обаче бе пресечен от Жечо Станков и Теменужка Петкова и упрекнат в нова порция неистини, което провокира скандал. 

В един миг там се появи и Асен Василев. Станков влезе в изострен конфликт с двамата, като ги обвини, че са спрели програмата за гратис саниране. 

Гледайте тук:



Жечо Станков по-късно написа коментар във фейсбук : " Ако се чудите, за какво съм се напрегнал по този начин, ще Ви опиша! Кирил Петков и Асен Василев ми изясняват, че санирането не трябвало да продължи в никакъв случай повече… 

“Опашката от искащи за саниране може да стигне от входа на Народно заседание, че чак до Бургас. Това желаят хората и за това ще се боря! ” - това им отговорих аз.

Извинявам се пред Вас моите работодатели, че покачих звук в постройката на Народно заседание. "

 

Очаквайте детайлности

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР