Бургаският апелативен съд потвърди решение на ОС - Сливен, с

...
Бургаският апелативен съд потвърди решение на ОС - Сливен, с
Коментари Харесай

Глобиха солено търговско дружество за неплащане на данъци

Бургаският апелативен съд удостовери решение на Оценка за съвместимост - Сливен, с което на комерсиално сдружение " Йопс " ЕООД гр. Нова Загора, в качеството му на юридическо лице е наложена имуществена глоба в размер на 132 764,66 лева представляваща получена от сдружението полза, вследствие на осъществено от шефа Пламен П. закононарушение срещу финансовата, данъчната и осигурителната система по чл.255, ал.3 вр. ал.1, т.2, предл.1, т.6 и т.7 вр. чл.26, ал.1 от Наказателен кодекс.
Управителят и едноличен притежател на комерсиалното сдружение Пламен П е приет за отговорен по наказателно дело по разказа на Окръжен съд - Сливен в това, че през интервала от 16.08.2010 година до 24.03.2014 година, в гр. Сливен, при изискванията на продължавано закононарушение, като шеф и представител на " Йопс " ЕООД - Нова Загора, като несъвършен причинител посредством Иван И. от гр. Нова Загора (управител на " СФУ Консулт 7 " ЕООД - Нова Загора, на което е предоставено счетоводното обслужване на " Йопс " ЕООД - Нова Загора), избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери - 87 989, 11 лева изискуем налог по ЗДДС и 44 775,55 лева изискуем налог по ЗКПО, заради което му е наложено наказване отнемане от независимост за период от три години, като осъществяването е отсрочено за изпитателен период от четири години, считано от влизане в действие на присъдата и наказване конфискация на 1/2 ид.ч. от лек автомобил " Опел Вектра ". 
Присъдата на Оценка за съвместимост - Сливен по наказателното дело е обжалвана пред въззивната инстанция и не е влезнала в действие. В хода на наказателното произвеждане Оперативна програма - Сливен е внесла предложение за налагане на имуществена глоба по реда на член 83 а от Закона за административните санкции и нарушавания. 
Представените пред двете инстанции доказателства обосновават извода за незаконна активност на шефът и притежател на сдружението, довела за получена полза в изключително огромни размери. 
Липсата на влезнала в действие присъда не е безспорна спънка за налагане на имуществена глоба по Глава четвърта от Закон за административните нарушения и наказания, показва в решението си Апелативен съд - Бургас. 
Законът е планувал експлицитна опция за обновяване на административно наказателното произвеждане при положение, че представителят на юридическото лице бъде оневинен или наказателното произвеждане по отношение на него бъде прекъснато.
Въззивният съд е направил извода, че в тази ситуация са налице всички законови предпоставки за налагане на имуществена глоба на юридическото лице " Йопс " ЕООД - гр. Нова Загора.
При служебната инспекция на решението Апелативен съд - Бургас не е установил нарушавания позволени в първоинстанционното произвеждане, заради което е удостоверил акта на Оценка за съвместимост - Сливен.
Решението е дефинитивно.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР