Бургаският апелативен съд потвърди присъда от 18 години лишаване от

...
Бургаският апелативен съд потвърди присъда от 18 години лишаване от
Коментари Харесай

Убиецът на айтоския търговец Бехчет ще лежи 18 години в затвора

Бургаският апелативен съд удостовери присъда от 18 години " отнемане от независимост “, при първичен " непоколебим “ режим за Динко Вълчев. Той е приет за отговорен в умишленото ликвидиране на Бехчет Ахмед,извършено на 20 март 2015 година в местността “Перчемлията “, в землището на село Изворище. Признат е за отговорен и в това, че по същото време и място унищожил непозната   лек автомобил марка " Фолксваген “, модел " Пасат “. Подсъдимият е наказан да заплати на Г. И., Ш. М. и А. И. по 150 000 лева, като обезщетение за претърпените неимуществени вреди от убийството на техния роднина.

Делото пред Апелативен съд – Бургас е формирано по тъжба на упълномощения бранител на подсъдимия против присъдата на Окръжен съд – Бургас.  По време на правосъдното разследване пред въззивната инстанция упълномощения бранител на подсъдимия застъпва тезата, че доказателствата не разрешават безапелационен извод  Динко В. да е създател на двете закононарушения. Поддържа недоволствата за позволени основни процесуални нарушавания, изразени в жалбата, упорства за анулация на постановения правосъден акт и за оправдаване на подсъдимия, различно връщане на делото за ново разглеждане в окръжния съд. Прокурорът пледира за потвърждаване на първоинстанционната присъда като вярна и законосъобразна. Представителят на частните обвинители се причислява към мнението на прокуратурата.

След запознаване с всички материали по актуалното наказателно произвеждане, разискване на доказателствата, събрани на досъдебното произвеждане и в хода на правосъдното разследване в първата и въззивната инстанция и след инспекция на атакуваната присъда по недоволствата на жалбоподателя и служебно напълно Бургаският апелативен съд е направил извода, че жалбата е неоснователна.

Във връзка с недоволствата за процесуални нарушавания съдът преди всичко е осъществил надзор за спазването на процесуалните правила и открил че в хода на наказателно произвеждане и при постановяване на присъдата не са позволени нарушавания, които да съставляват учредения за анулация на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане.

Въззивният съд е разискал обширно и задълбочено в акта си (72 стр.) дадените за първи път в правосъдната фаза пояснения на подсъдимия, който признава, че сред двамата зародил спор за цената на овцете, " че блъснал потърпевшия с парче дърво по главата; че потърпевшият е паднал на земята, повече не се помръднал и по-късно е умрял, а край него се образувала огромна локва кръв “. Обсъдени са и показанията на главния очевидец, който разказал по какъв начин е бил изгорено тялото на потърпевшия и по какъв начин е нарязан автомобила му.

В решението си апелативните съдии разясняват заключенията на назначените на досъдебното произвеждане ДНК – експертизи/ първична и спомагателна / и съдебномедицинска /антропологична/ експертиза. Тези изводи не са били оспорени от никоя от страните и поради дадените с тях обосновани отговори на поставените им въпроси, правосъдните инстанции са им дали своят вот цялостна религия.

Съдът е дал заем на доверие и на подадените на досъдебното произвеждане две писмени изводи на съдебномедицинската експертиза по метода на ДНК – профилирането, направени в Института за правосъдна медицина на Медицински университет – Инсбрук, Република Австрия. Тези експертизи и изводи са били назначени за идентифициране на потърпевшия.

Магистратите означават, че събраните по делото директни гласни доказателствени средства, както и многочислените косвени доказателства и доказателствени средства, прегледани в тяхната цялост, логическа взаимосвързаност и поредност, постановат безапелационен юридически извод, че подсъдимият Динко В. е осъществил от справедлива и субективна страна състава на чл.115 от Наказателен кодекс, тъй като на 20.03.2015г., в местността " Перчемлията “, в землището на с. Изворище, община Бургас, съзнателно е умъртвил потърпевшия Бехчет И.

" Този извод е в синхрон с правната теория и трайната правосъдна процедура, които са еднопосочни в позициите си, че доказването на обстоятелството на осъществено закононарушение може да се реализира и единствено с косвени доказателства, веднага като тяхната последователност и взаимовръзка изключват опцията закононарушението да е осъществено от друго лице, а не от привлеченото към отговорност “, написа в акта на Апелативния съд. 

 Въззивният състав е намерил за обосновано мнението на първата инстанция, че наличните по делото доказателства и доказателствени средства разрешават да се направи безапелационен извод, че изгореният мъртвец е бил на потърпевшия Бехчет И.

По отношение на закононарушението по член по чл.216, ал.1 от Наказателен кодекс. въззивната инстанция е споделила извода за наличието на директен предумисъл. Подсъдимият Динко Вълчев несъмнено е бил наясно, че автомобила не му принадлежи, нито му е възложен за прилагане и предписание, само че все пак го е нарязал на части, които обгорил. Тези негови дейности указват, че той е съзнавал общественоопасния темперамент на дейностите си и е целял да прикрие следите от  убийството на лидера на автомобила -  потърпевшия Бехчет.

Според Бургаския апелативен съд първоинстанционната присъда във всичките й елементи е законосъобразна, обоснована и обективна и следва да бъде доказана напълно.

Решението предстои на касационно обжалване и протестиране пред Върховен касационен съд на Република България.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР