Бургаският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Кирил Петров, обвинен

...
Бургаският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Кирил Петров, обвинен
Коментари Харесай

Кирил, нападнал студентката Павлина, скоро няма излезе от ареста

Бургаският апелативен съд удостовери първичния арест на Кирил Петров, упрекнат в зверското нахлуване на 21-годишната студентка Павлина в раните часове на 14 март.

Както Burgas24.bg само заяви ножът, с който е била наръгана студентката Павлина, е бил подарен на нападателя й Кирил Петров от сестра й.   “Нямам спомен какво е станало " – това промълви през днешния ден пред съда Петров. На въпрос на съдията по какъв начин си изяснява неналичието на спомен той отговори, че повода е огромното количество изпит алкохол. " Каквото и да е станало аз кардинално не съм нападателен човек. Нямам желание са укрия, да тичам, или извърша други закононарушения ", това бяха думите на 21-годишния юноша по време на съвещанието на Апелативен съд Бургас, на която бе гледана мярката му за неотклонение. Петров през днешния ден изиска да бъде пуснат под домакински арест.

С определение  на първоинстанционния съд от преди седмица по отношение на Кирил е взета първична мярка " задържане под стража “. Неговият бранител през днешния ден пледира за домакински арест с ограничение на напредването посредством електронна гривна. Държавното обвиняване се разгласи за потвърждаване на мярката за процесуална насила.

" Бургаският апелативен съд намира изводите на първата инстанция за съществуването на обосновано съмнение за авторство на закононарушението и действителна заплаха от укриване или осъществяване на престъпление  за верни.

Кирил Петров е притеглен за тежко съзнателно закононарушение по чл.115 вр. чл.18, ал.1 от Наказателен кодекс, което се санкционира с отнемане от независимост от 15 до 20 години. Апелативните съдии одобряват, че събраните на досъдебното произвеждане гласни, писмени и материални доказателства и доказателствени средства са задоволителна основа, въз основата на която да може да се направи обосновано съмнение, че обвиненият е  направил опит съзнателно да умъртви потърпевшата, като й е нанесъл голям брой удари с нож по тялото и главата.

Изводът за съществуване на действителна заплаха обвиненият да се укрие или да извърши закононарушение се обосновават с тежестта на плануваното наказване, както и с метода на осъществяване на закононарушението, разкриващ самообладание, настъпателност, особена свирепост и непримиримост при осъществяване на общественоопасните последствия, с обстоятелството на предишно осъществено закононарушение безчинство, въпреки и за него да е освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказване санкция. Налице е и заплаха от укриване на обвинения, която се аргументира с неполагането на труд по трудов контракт и неналичието на фамилна ангажираност.

Въззивният състав намира, че мярката за неотклонение " задържане под стража “ е съответна най-много на доста високата степен на социална заплаха на съответното действие, обоснована от времето, мястото, претекста, механизма и средството за неговото осъществяване и неналичието на рационален мотив за пострадване на жертвата. Тя кореспондира с актуалността и повишения растеж на този тип закононарушения, състоящи се в посегателство върху телесната цялост на личността и лишаване на човешки живот по нищожен мотив или без мотив, публичния отзив на закононарушението и отрицателния му резултат, изразил се в пораждането на боязън и смут у хората от сходни незаконни прояви.

Апелативните съдии са безапелационни, че актуалната мярка за неотклонение е постановена при прецизно спазване на регламентираните в Наказателно-процесуален кодекс предпоставки и ще обезпечи приключването на наказателното произвеждане в рационален период. Въззивният съд показва, че обжалваното определение на първата инстанция е законосъобразно и обосновано и като такова следва да бъде доказано ", са претекстовете на апелативния съд, с които Петров остава зад решетките.

Постановеният правосъден акт на Апелативен съд – Бургас е финален.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР