Бургаската районна прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу

...
Бургаската районна прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу
Коментари Харесай

Проверяват прокурор, отказал да наказва за разлепяне на плакати на Хитлер

Бургаската районна прокуратура е отказала да образува досъдебно произвеждане против жители, разлепили плакати на Адолф Хитлер и нацистки знаци.

Плакатите бяха разлепени в чест на рождения ден на Хитлер - 21 април 2019 година, тъкмо пред входа на Съдебната палата на пешеходна зона , която е известна за разходки на жителите на Бургас. След подаден сигнал към Министерство на вътрешните работи, полицията е открила причинителите на действието - трима мъже на възраст сред 17 и 44 години, придружавани от 17 годишно момиче . Цялата кореспонденция от дознанието и предварителната инспекция е била изпратена в Районна прокуратура Бургас с мнение за формиране на досъдебно произвеждане против лицата.

От Центъра за еврейско-българско съдействие " Алеф " показват и отвращение и паника, че с отхвърли да проверява случая на процедура от прокуратурата дават " зелена светлина " за бъдещи сходни прояви и мълчешком насърчават разпространителите на извънредно рисковата нацистка идеология.

От районната прокуратура публично са декларирали за " Алеф " че отхвърлят да образуват досъдебно произвеждане и разлепването на плакатите с нацистка агитация е квалифицирано като " дребно безчинство " . Районна прокуратура са отказали да дават каквато и да било спомагателна информация за претекстовете на това разпореждане, както и името на прокурора, който го е издал.

По-късно през същия ден от Апелативна прокуратура Бургас са алармирали Окръжната за осъществяване на незабавна служебна инспекция за отхвърли за осъществяване на наказателно произвеждане.

Предстои още един разбор на събраните при инспекцията данни от Окръжна прокуратура - Бургас и проверка на акта на Районна прокуратура - Бургас, с оглед преценка за осъществено съзнателно закононарушение от общ темперамент, твърдят от Окръжна прокуратура Бургас.

През годините в Бургас има черна серия от сходни произшествия, в това число и изрисуването на нацистки знаци върху еврейската Синагога и нейното следващо подпалване. На доста места в града и обществени зони могат да бъдат видяни изрисувани нацистки знаци, като досега причинителите са незнайни и не са били подведени под правосъдна отговорност, декларират още от " Алеф ".

На фона на всичко това сегашният отвод откритите лица, разпространяващи нацистка символика и агитация от месец април 2019 година, да бъдат упрекнати от прокуратурата трансформира българската правосъдна система в прикрит съизвършител на наонацистката агитация . Нежеланието на прокуратурата публично да обоснове тези свои дейности поражда доста тежки и мъчителни въпроси.

Център " Алеф " приканва всички представителите на трите управляващи в България, в това число и Върховна касационна прокуратура и комисията по " Дисциплинарна активност и взаимоотношение с Инспектората към Висш съдебен съвет " към Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, да преразгледат постановлението на Бургаска районна прокуратура, с което на процедура се легитимира общественото разпространение на нацистка агитация на публични места и се приравнява с дейности като строшаване на прозорец или ругатня и възнаграждение на санкция от 10 до 200 лева

" Ние считаме, че разлепването на плакати на Хитлер с нацистки знаци по случай неговия рожден ден пред Съдебната палата в Бургас не е нормално дребно безчинство, а показателен акт, подбуждащ към расова, етническа нетърпимост , както и закононарушения против човечеството. Подобни дейности са съставомерни и съставляват закононарушения, както по силата на Наказателния кодекс на Република България, по този начин и на признатите от страната ни европейски законодателни наставления. "

Припомняме, че през вчерашния ден в Районна прокуратура в Кюстендил стартира следствие за проповядване и подбудителство към дискриминация и ненавист. Н а разнообразни места в града бяха разлепени плакати, съдържащи изображение на немски военачалник от Втората международна война - Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки знаци под надпис.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР