Бургаската полиция разби мащабна схема за трафик на мигранти през

...
Бургаската полиция разби мащабна схема за трафик на мигранти през
Коментари Харесай

Бургаската полиция разби мащабна схема за трафик на мигранти през България

Бургаската полиция разруши огромна скица за трафик на мигранти през България. Арестувани са четирима души. Сред тях е основният уредник на схемата – 57-годишна жена от Димитровград.

Според полицията и прокуратурата 57-годишната Тумрис Махмуд стои в основата на схемата за трафика на мигранти. Тя е общувала с необятен кръг от хора в България и Турция, които съдействали за напредването на бежанците и наемането на водачи.

Жената е осъждана още през 2003 година за същото закононарушение, а все още била в изпитателен период поради присъда още веднъж за трафик на мигранти. Останалите арестувани са младежи от Бургаския район, които координирали транспорта на бежанците и изпращали GPS координати и снимков материал на основния уредник като доказателство за свършената работа.

На 19-и декември полицията в Бургас заловила 15 афганистанци в микробус. Първоначално били задържани водачите, а по-късно проверяващите стигнали до медиатора и основния уредник.

" Придвижването на територията на България до точката, до която би трябвало да ги оставят, става в извънредно тайна среда. Преди колите, с които се транспортират бежанците, върви пилотен автомобил, който, на диалект ще го кажа, прочиства пътя, с цел да не може да бъдат засечени въпросните коли от полицейски патрули ", съобщи старши комисар Калоян Калоянов, шеф на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас.

В хода на следствието проверяващите стигнали до 57-годишната Тумрис. Претърсили дома ѝ, където разкрили голям брой доказателства за незаконната ѝ активност.

" 25 мобилни телефона, доста сим карти на български, гръцки, турски и словенски оператори, редица документи за превод на суми, два револвера, в част от телефоните са открити фотоси на местоположения, както и фотоси и клипове на мигранти ", добави Иван Кирков, началник на Районна прокуратура - Бургас.

Днес съдът реши да остави обвинената Тумрис в ареста, а щерка ѝ отхвърли майка ѝ да има нещо общо с транспорта на мигранти.

" Майка с нищо не се занимава, аз я виждам, аз си пребивавам в Турция. – За какво са на майка Ви всичките сим карти? - Мои са. Аз ги употребявам, аз си пристигам от Турция и всякога си взимам сим карта ", добави Неджиле Шенгилер, щерка на обвинената.

" Това са недоказани изказвания, не е закононарушение да притежаваш сим карти, телефони, пари ", сподели още Тома Найденов, юрист на обвинената.

Повдигнати са обвинявания и на другите участници в схемата. Предвиденото наказване е отнемане от независимост от 1 до 6 години затвор.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР