Бургаска област е един от регионите у нас, които ще

...
Бургаска област е един от регионите у нас, които ще
Коментари Харесай

Първа област е пред грипна епидемия

Бургаска област е един от районите у нас, които ще са измежду първите оповестили грипна зараза през сегашния сезон. Причината- извънредно огромният брой заболели от остри респираторни болести, които регистрират и от Регионалната здравна ревизия в града, а и общопрактикуващи лекари и педиатри.

Очаква се до края на деня РЗИ в Бургас да предложи на регионалният шеф да разгласи грипна зараза. Тази мярка ще бъде съгласувана с основния здравен държавен контрольор.

„ Данните демонстрират, че за седмицата от 2 до 8 януари, има регистрирани  383 случая на болни от грип и остри респираторни болести. Това е 194,11 промила заболяемост на 10 000 души. В момента сме в предепидемичен интервал ”, заяви д-р Мирослава Киселкова от РЗИ – Бургас.

По думите ѝ, в случай че броят на заболелите продължи да нараства, това ще стане причина за оповестяването на грипна зараза.

От началото на годината коридорите пред кабинетите на общо-практикуващите лекари и педиатрите за претъпкани. Болни са главно деца, регистрират от един от огромните медицински центрове в Бургас, предава Нова телевизия.  „ Последните 9 дни са минали повече от 350 пациенти през нашия кабинет, като се наложи в дните след Нова година- на 1,2 януари, ние да включим втори доктор с педиатрична устременост, защото 70% от тези случаи са на деца ”, твърди доктор Нигохос Топузян- шеф МЦ „ Св. Николай Чудотворец ”- Бургас.

Много от дребните пациенти, минали през кабинетите на педиатрите обаче се постанова да постъпят на лекуване в болнично поделение.

„ Най-често децата се обръщат към нас с недоволства като температура, кашлица, хрема, обща изнемощялост. При по-голямата част от децата тези признаци отминават за няколко дни, само че при една част, естествено има затруднения, което като цяло зависи от общото положение на детето, дали има съпътстващи болести или не. При едни деца протича по-тежко, при други не толкоз ”, показва доктор Айлин Сали от Второ детско поделение на УМБАЛ-Бургас.

Част от децата били признати в отделението, откакто родителите са ползвали самолечение. Все още свободни места в лечебните заведения има.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР