BurgasInternational Film Fest’23 за пореден път е начело на всички

...
BurgasInternational Film Fest’23 за пореден път е начело на всички
Коментари Харесай

Незабравимо филмово лято ви очаква с Международен филмов фестивал Бургас’2023

BurgasInternational Film Fest’23 за следващ път е отпред на всички ранглисти на публиката и не лишава доста време да се разбере за какво това е по този начин. Културният конгрес към този момент осем следващи години е притегателна мощ за елита на киноиндустрията, а от на следващия ден за новото издание в Бургас ще дойдат обичаните артисти Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Китодар Тодоров, режисьорите Виктор Божинов, Николай Урумов. На събитието няма да липсват и задгранични посетители в лицето на Милица Томович (Сърбия), Атила Хартунг (Унгария), Булут Рейханоглу (Турция). За поредна година тук ще бъде и първият българин с номинация за Оскар – Теодор Ушев.

„ Много се веселя, че сме в Бургас, той е страхотна локация за фестивали. Тази година сме подготвили съсредоточена стратегия. Публиката ще види седем заглавия от цяла Европа и две български заглавия в конкурсната стратегия. За пръв път това лято ще бъде показана кино селекция от сръбския фестивал Basta Film Festival, на който Бургас филм фест към този момент гостува със своя стратегия. Международният продан продължава с представянето на най-голямата кастинг платформа E-Talenta ”, разяснява пред бургаските медии Емил Ованесов, шеф на BurgasInternational Film Fest.

От на следващия ден, 15 юли, ще бъде даден формалният старт на осмото издание на Международен кино фестивал Бургас’2023. Обичаният кинофорум ще продължи до 21 юли, а всички филми са с вход свободен.

Откриващият филм е на датския режисьор Мартин Скобер – “Копенхаген не съществува ”, който ще бъде показан за пръв път пред българската аудитория. Премиера за България ще направи и дебютът на австрийския режисьор Давид Вагнер - „ Айсмайер “. Още две премиерни за България задгранични ленти са включени в конкурсната стратегия - казахстанският „ Братя “, дебют на Дархан Тулегенов, и португалският „ Първа възраст ” на режисьора Алешандро Давид.

„ Бургаския кино фестивал е събитие със мощен капацитет и своя харизма. По време на проявата тук гостуват екипи, които няма къде другаде да се видят, а най-хубавото е, че постоянно се добавя от нови модули. Радвам се, че в програмата ще забележим кино лентата „ Добрият водач ”, който бе подсилен от Община Бургас ”, сподели по време на конференцията Диана Саватева, зам.-кмет „ Култура,туризъм и спорт ”.

„ Добрият водач ” ще бъде показана на 16 юли, от 19.30 часа, в Културен дом НХК. Входът е свободен.

„ Това е дебютният ми пълнометражен филм, който снимахме в Бургас, последната сцена я направихме на Моста по време на Международния кино фестивал, по тази причина съм доста благополучен, че точно тук ще бъде и премиерата. Ние спазихме обещанието да не го демонстрираме на никое място другаде. Засега публиката го посреща прелестно. Филмът имаше киноразпространение във Финладия, Швеция, Лос Анджелис. Световната му премиера беше на 62-рия МФФ Солун. През ноември тази година потегля по кината. Малин Кръстев получи премията за най-хубава мъжка роля, а Герасим Георгиев - Геро за най-хубава поддържаща роля. Тяхната игра е впечатляваща, тъй като никой не си ги показва в трагични функции, изключително Геро, само че той я пресъздаде доста тъкмо и правдиво ”, показа Тонислав Христов.

За акцентите от съпътстващата стратегия описа Антония Цинова, арт шеф на Международен кино фестивал Бургас. Сред тях е интернационалната селекция от анимационни филми, направена особено за бургаския кинофорум от аниматора и режисьор Теодор Ушев. Известният образен актьор ще бъде във фокуса и на една от специфичните прожекции - документалният филм „ Теодор Ушев: Невидими връзки “ на режисьора Борислав Колев и сценариста Мария Ландова.

Мария Ландова, като режисьор, ще показа и документалния си план „ Хала “, въодушевен от художничката Моника Попова, а театралният и кино критик Елица Матеева ще организира събитие на 18 и 19 юли за възпитаници от 9-и до 12-и клас.

Международен кино фестивал Бургас се реализира с финансовата поддръжка на Община Бургас.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР