Burgas24.bg виж галерията Както Varna24.bg информира, студенти на Морско училище във

...
Burgas24.bg виж галерията
Както Varna24.bg информира, студенти на Морско училище във
Коментари Харесай

Наши студенти с идея как да станем световен център за космически и бизнес туризъм

Burgas24.bg виж галерията Както Varna24.bg осведоми, студенти на Морско учебно заведение във Варна работят по неповторими планове, които граничат с фантастиката.

Един от тях е за построяването на космопорт в Черно море. За плана ви информирахме наскоро, само че той е надграден с нови хрумвания, съгласно които се обследва към този момент терен наоколо до Бяла, където вероятно да бъде осъществена огромната концепция.

Лидерът на плана за космопорта, Светослав Георгиев, е част от екипа, който работи в Планетариума към ВВМУ " Н.Й. Вапцаров “, където под управлението на доцент Веселка Радева  е основано Студентско астрономическо общество и Студентско галактическо общество.

Ето и любопитни детайлности от плана, за който описа Светослав Георгиев:

" Космическият туризъм е нов бранш от земната стопанска система, който стартира да се развива с доста бързи темпове. Голям брой галактически организации създават планове за космолети, предопределени за извеждане на галактически туристи на ниска земна орбита. Космическите туристи ще имат голямото наслаждение да се почувстват  в безтегловност, да прегледат големия светлосин глобус на нашата планета, да се порадват на безкрайната чернота на космоса и ярките звезди на черното кадифе на небето. За да се стигне до близкия космос ние предлагаме едно голямо отворено към звездите човешко око – нашият план за галактическо летище. 

Разработвайки нашият план, ние представяме ясна идея и визия на  за  галактическо летище, което може да бъде издигнато в близкото бъдеще. Космическото летище може да бъде издигнато от разнообразни места на нашата планета, които дават отговор на избрани значими критерии, Нашият план за спейспорт е една значима последваща стъпка в преодоляването на космоса. В началото на нашата работа ние си представяхме галактическото летище като гнездо на една галактическа птица. Символиката на излитащи от летището – гнездо галактически самолети към околоземното пространство ни въодушевяваше да го сътворяваме все по-красиво и функционално. С създаването на нашите хрумвания формата на нашето галактическо летище се оформи като едно красиво необятно отворено око към космоса! Ние сме уверени, че то ще съставлява погледът, стремежът на човешката цивилизация към космоса и към неговата необятна хубост. С това необятно отворено към звездите човешко око ние желаеме да дадем опция на всеки човек отправил взор към нощното небе да може да ги " допре “ и да почувства звездната магия.

За да реализираме концепцията за галактическия взор, ние заложихме на съвременна архитектура, която да предава галактическото ни посланието за звездна хубост на всички галактически туристи в летището. Най-важната, главната цел на спейспорта е да даде опция на оптимален брой галактически туристи да създадат своите галактически полети на ниска земна орбита. Зоната, от която изхвърчат космолетите е разграничена на  две елементи – за хоризонтално излитащи космолети и за отвесно излитащи космолети. Развивайки галактическото летище ще се стремим да го превърнем в международен водач в галактическият туризъм. Космическото летище ще обгръща цялостната гама от благоприятни условия за галактически пътувания и туризъм, по този начин ще се притеглят всички хора искащи да опитат нещо ново, както и потвърдени компании от сферата на въздухоплаването и високите технологии.

От изключителна значимост е галактическото летище да дава отговор на пакет от критерии, които ще подсигуряват неговата сполучлива употреба. Едни от най-важните са: да е елементарно налично, да разполага с две метростанции и една бус станция. Транспортът е очакван да бъде напълно вътрешен и да се прави от автобусни и метро линии, свързващи двете елементи на комплекса. Необходимите за галактическите туристи отмора и развлечения ще са съсредоточени в огромна хотелска част, търговски и офис площи, както и зона за забавление и музей на космонавтиката.

Нашият спейспорт ще се трансформира в самобитен международен център на галактическия бизнес и туризъм, където всички компании ще могат да демонстрират и оферират новите си артикули и услуги на форуми  и събития, проведени в комплекса.

Като информация за актуалният план мога да кажа, че работим върху концепцията комплексът да е ситуиран напълно в България, като пистите за политане на космолетите и площадките за изстрелване на ракетите да са напълно ситуирани в морето, което до в този момент не е правено. Главното ни предпочитание е да надградим миналогодишният план, като ще запазим формата и идея на постройките.

Новият комплекс ще бъде построен от централна постройка с две писти за самолети, с цел да може да приема туристи от други страни. Предвидили сме и построяването на мини пристанище, което да може да одобри няколко пасажерски кораба, с туристи, които имат предпочитание да се потопят в света на галактическият туризъм. Също по този начин в комплексът е планувано да има и: подготвителен център за подготовката на водачи и космонавти, медицински център за предварителни проучвания на галактическите туристи, независима електроцентрала, която ще създава електричество без нездравословни излъчвания, за която ни оказва помощ професор от Българска академия на науките, огромен хотелски и търговки комплекс, експо център, независим вътрешен изцяло самостоятелен превоз, за чието създаване също имаме съветник, потвърден експерт в областта на изкуственият разсъдък, както и още доста други неща. Първата фаза на плана би трябвало да е подготвена до края на годината. Във втората фаза ще бъдат направени изследвания на терен, проучване на локалните ветрове, както и в детайли създаване на плана. Предвидили сме създаване и показване на напълно нови уреди ( космолети ) за галактически туризъм, които са напълно наша разработка и ще понижат фрапантно цените за галактически туризъм най-малко 10 пъти, както и тази за изстрелване на нано спътници в орбита.

За сполучливото развиване на галактически туризъм е извънредно значимо съществуването на хотел. Това е по този начин, тъй като се чака гостите на спейспорта да не са единствено хора, които имат опция да си платят за суборбитален полет, само че и такива, които желаят да се интересуват от космонавтиката.  Друга съществена причина е това, че всички галактически туристи ще са на територията на комплекса за най-малко две седмици, както е разказано в самостоятелния проект за всеки екскурзиант.

Хотелската част в комплекса се намира в центъра за хоризонтално политане и е с общ потенциал от 550 души. Според нашите калкулации това е оптималния брой туристи, които ще могат да бъдат обслужени едновременно, в границите на две седмици. Планирано е хотела да разполага с единични стаи, двойни стаи и жилища. Всяка стая ще има аспект към оборудванията от спейспорта с помощта на огромните панорамни прозорци. Те ще са шумоизолирани, с цел да не смущава шумът гостите на комплекса. Гостите на комплекса ще могат да се насладят на спа процедури, фитнес зали, закрити стадиони за волейбол, тенис и голф, както и на два басейна с топла вода. На покрива на хотелската част е планувана огромна площадка за наблюдаване с кафе, от където ще могат да се следят полетите на космолетите.

Непосредствено до хотелската част ще се построи огромен парк, който да е далечен на 1500 метра от двете писти, като за неговото обезшумяване ще бъде построена специфична система за попиване и отклонение на шума от излитащите космолети. Паркът е очакван да бъде под формата на съзвездието Андромеда, от където идва и неговото име – " Паркът на Андромеда “.

Всяка една звезда ще бъде показана като дребен площад в парка – колкото е по-ярка звездата, толкоз по-голям ще е площадът. В него ще бъдат построени голям брой кътове за отдих и забавление, както и изкуствено езеро. В края на парка ще се намира вътрешната за комплекса обсерватория, в която всеки един посетител на спейспорта ще има опция да следи нощното небе, както с съвременен 70 см. телескоп, по този начин и с имитация на първият телескоп на Галилей, от където идва и името на обсерваторията – " Храмът на Галилей “. В партерната част на обсерваторията е планувана комбинация от експонати, която ще има за цел да запознае екскурзианта с развиването на астрономията през вековете.

Основните търговски площи са планувани в централната постройка ( зеницата) на центъра за хоризонтално политане. Те ще бъдат ситуирани главно на първите три етажа, където разнообразни компании и компании ще могат да оферират своите артикули и услуги. Търговските площи имат за цел да обезпечат всяка една потребност на нашият клиент. Предвидени са магазини за сувенири, облекла, бижута и аксесоари, техника и т.н, както и кафенета и  заведения за хранене.  

Офис площите са планувани в централната постройка на петия и шестия етаж, като с изключение на типичен офиси и представителства на компании и компании от сферата на аеро-космическата промишленост, ще има и огромни конферентни зали и изложбени салони за осъществяване на открити презентации и конгреси. Тези площи са извънредно значими за комплекса, тъй като посредством тях и провежданите в тях конференции, презентации и открити международни конгреси ще можем да превърнем нашият спейспорт в международен център за аеро-космически технологии и галактически туризъм.

Предвидено е в тези пространства да бъдат и чиновниците от администрацията на комплекса, които ще се грижат от поддръжката на оборудванията до настаняването на туристите и обмисляне на полетите.

Медицинският център е планувано да бъде на третият етаж на срадата. Той ще е оборудван със зали за всевъзможен тип проучвания, проби и интервенции. В него ще работят ще работят над 100 медици, които главно ще се грижат на космолетите да не може да се качи човек, на който суборбиталният полет няма да му понесе и има заплаха за неговото здраве. Освен това на всеки водач на космолет ще му бъде юридически надзорен медицински обзор преди полет, с цел да е несъмнено, че е физически здрав. Освен инсталация и пространства за проучване, в медицинският център ще има и екипи и съоръжение, които да реагират при потребност. Те ще са планувани да могат да оказват първа здравна помощ, както и по съществени инервенции при потребност. Ако обстановката е доста комплицирана и медиците от медицинският център в комплекса не могат да оказват помощ на потърпевшия, ще има опция, посредством медицинските хеликоптери, да бъде откаран по неотложност до най-близката болница.

В медицинският център е планувано да има огромен отдел, който да се занимава съществена с научно-изследователска работа. Основни тематики на техните разработки и изследвания ще бъдат живот в космоса, галактическа медицина, понасяне на радиация и така нататък

На вторият етаж е планувано да се намира научно-изледователският отдел на спейспорта. В него инженери ще създават или усъвършенстват софтуери и механизми за потребностите на аеро-космическата промишленост. Ще има пространства, където новите, тестови механизми и елементи да могат да се изпринтират с 3Д принтер и да се тестват както виртуално, по този начин и действително. ", показа Светослав.

Вижте повече във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР