Бургас. Тази неделя, от 12.30 часа, на открита сцена Охлюва

...
Бургас. Тази неделя, от 12.30 часа, на открита сцена Охлюва
Коментари Харесай

Бургас: Монодрамата „Щурчето – убиецът на Ботев?...“ ще бъде представена за първи път пред бургазлии на 2 юни

Бургас. Тази неделя, от 12.30 часа, на открита сцена " Охлюва " в Приморски парк, бургазлии и посетители на града ще могат да се насладят на вълнуващия моноспектакъл " Щурчето - килърът на Ботев?... ". Представлението гостува по покана на Община Бургас, оповестиха от пресцентъра на Общината . То разкрива героя от романа на Неда Антонова " Неговата обичана ", прекарващ прорез през времето " преди и по-късно ". Той е един достоверен персонаж, уединен оживял боец от Ботевата чета, чиято персонална орис е да остане на границата сред живота и гибелта, робството и свободата, властта и безсмъртието, сред тогавашното време и днешния ден.
Един от дребното оживели от Ботевата чета стои на Вола в очакване на своите приятели, избавили се в миналото в багра. Този поборник за свободата на Отечеството като че ли пази върха, където два клона, завързани на кръст, бележат лобното място на войводата. Чака другарите си да се поклонят пред паметта на оня, който ги води до този връх, с цел да се елементарни точно тук с живота и с делото си.
Оцелял в борбите, посветил се на Отечеството и на неговата орис, Щурчето носи и омерзението в душата си към това, което се случва в новото време на свободна България.
В тази разтърсваща монодрама в ролята на поборника за българската независимост ще забележим артиста Димитър Селенски, който построява един достоверен облик с естествена езикова и поведенческа независимост. Архаичният език и старовремските особености разкриват присъщите особености на българина, който е избран от ориста да страда в едни преобърнати на опаки времена.
" Всичко в този театър е доста живо в своята достоверност сред архаиката и актуалните белези на времето. Триединството създател - режисьор - артист е удивително, с цел да се стигне до фена, пред който като на кино лента тече времето. Този съдбоносен миг в душата на Щуреца с неговата безпощадна изповед има смисъла на християнско причастие без вино и просфора. Една затрогваща изповед, в която субективният прочувствен инстикт, разсъдъкът, измъчен цялата истина на един претърпян живот осветяват чувствителни бели петна от националната ни история ", споделя Донка Йотова в своята публикация " Мъжко причестяване или " Щурчето - килърът на Ботев?.. ".

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР