Бургас. Странджа е ниска, но много обширна планина, и трябва

...
Бургас. Странджа е ниска, но много обширна планина, и трябва
Коментари Харесай

Владимир Димитров, сдружение „Зелена Странджа“: Странджа е ниска, но много обширна планина, и трябва да ѝ се отдаде заслуженото внимание

Бургас. Странджа е ниска, само че доста обширна планина, и би трябвало да ѝ се отдаде заслуженото внимание. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Бургас Владимир Димитров, от съдружие „ Зелена Странджа “ във връзка Международния ден на планините, който означаваме през днешния ден. Според него планината не съставлява интерес за огромните планинари, които си слагат за цел покоряването на високи върхове, само че от позиция на биоразнообразие и исторически забележителности, тя е извънредно значима.
„ Странджа е най-ценна със своите гори. Никъде другаде в България и Европа няма толкоз гориста обширна територия на толкоз ниска надморска височина. Горите в множеството равнинни региони в Европа са от дълго време изсечени “, означи Димитров. Той добави, че възобновителния капацитет на странджанските гори е голям. „ Гората се възвръща елементарно и макар че е сечена и продължава да се сече, тя се възвръща доста бързо, а разнообразието от растителни и скотски типове е рекордно за страната “, добави още Димитров. Според него множеството хора не познават Странджа и не ѝ отдават нужното внимание. „ Причината да организираме там множеството действия като походи и надпревари е да я разпространяваме “, сподели също Димитров. Той добави, че планината е леснодостъпна, даже и през зимния интервал, заради което за покоряването ѝ не е нужна специфична екипировка.
Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР