Бургас. При археологическите проучвания на крепостта Русокастро“ е открита изключително

...
Бургас. При археологическите проучвания на крепостта Русокастро“ е открита изключително
Коментари Харесай

Бургас: Безценна находка е открита при разкопките на крепостта „Русокастро“

Бургас. При археологическите изследвания на крепостта „ Русокастро “ е открита извънредно рядка и елитна находка. Това оповестиха от пресцентъра на Регионален исторически музей – Бургас. При разкопки е открита двустранна икона от слонова кост с лицево изображение на архангел Гавраил и на св. Василий Велики. На противоположната страна са изобразени два кръста – напрестолен и процесиен. Изображенията са част от сцената „ Благовещение “. По създание находката съставлява крило от триптих. Той е бил трисъставен и е употребен като походен олтар. Находката е била направена през 10 век в Константинопол, по поръчка на някой от византийските императори или на някой член от императорското семейство. Само те са имали опция да получават извънредно скъпата за междинните епохи слонова кост - тогава тя е била ценена повече и от златото.
В международен проект при археологически разкопки са открити не повече от 15 сходни находки. В България се съхранява единствено един сходен предмет, открит при разкопките на царската крепост Трапезица във Велико Търново. Той е открит от френския археолог Жорж Сьор при започване на 20 век и съставлява откъс от икона от слонова кост, изобразяваща сцената „ Успение Богородично “.
Находки от сходен първокласен клас се съхраняват в най-големите музеи в света като Лувър, Британския музей, музея Метрополитън, а в този момент и в Регионален исторически музей Бургас. Тяхната необичайност се дължи на това, че са изработвани единствено за потребностите на византийските императори и на техния непосредствен фамилен кръг. Днес сходни находки се съхраняват в някои църковни съкровищници в Западна Европа, където са достигнали след Четвъртия кръстоносен поход. Тогава рицарите, завладяли Константинопол, разграбват византийската императорска съкровищница, в която са се съхранявали сходни произведения от слонова кост. Впоследствие те ги подаряват на някои от катедралите в огромните западноевропейски градове.
Разкопките на крепостта Русокастро се реализират от Регионален исторически музей Бургас под управлението на бургаския археолог Милен Николов и са финансирани от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Националния исторически музей.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР