Бургас може да стане домакин на първия по рода си

...
Бургас може да стане домакин на първия по рода си
Коментари Харесай

Общински съветник предлага нещо уникално за Бургас: Фестивал на маскарадните игри

Бургас може да стане хазаин на първия по рода си Фестивал на маскарадните игри, научи Burgas24.bg. Предложението е на ръководителя на непрекъснатата комисия по туризъм Живко Табаков и следва да се гласоподава от локалния парламент.

Организатори на проявата, която е планувана за интервала от 19-и до 21-и октомври, тази година, са " Българско е " и Неправителствени организации " Общество за фолклор “. Предложението на Живко Табаков е община Бургас да бъде формален сътрудник, като същата включи мероприятието в културния си календар, спомага с логистика и даде на уредниците използването на безплатно тротоарно право на площад " Тройката " за разполагане шатри и мобилен ресторант в границите на събитието, както и сцена, която ще бъде ситуирана площад " Тройката ".

" Маскарадната обредност идва още от антични езически времена. Кукерството пуска корени по нашите земи преди повече от 6000 години. Маскирането е било необятно публикувано в Бургаския район до края на 19 век, след което последователно тези окултни обреди са забравени, а в годините на комунизма и забранявани. Въпреки това, в регионите на юг от Бургас и в самия Бургас, и до ден сегашен са съхранени и биват изпълнявани сходни традиции, като се пазят маски на 200 – 300 години.     Известни са няколко опита да се наложат още веднъж маскарадните игри в Бургас и  района, само че неналичието на опит и дребния мащаб на събитията не могат да реализират стремежи резултат ", аргументира предлагането си Табаков.

 Преди няколко месеца Сдружение с нестопанска цел " Българско е " и Неправителствени организации " Общество за фолклор “ са декларирали интерес към провеждането на Фестивал на маскарадните игри в Бургас, който да се организира през третата седмица на октомври месец с дълготрайност три дни.

Програмата включва следните мероприятия: улица на майстори - занаятчии (участват производители на маски и други тематични продукти), свободна стратегия от художествени сформира и локални кукерски групи, дефиле на кукерски сформира и награждаване на участниците. Възможно е да бъдат включени учебни и пенсионерски сформира, при декларирано предпочитание от тяхна страна. За  маскарадните групи – Неправителствени организации " Общество за фолклор “ ще подбере и предложения едни от най-стойностните сформира в България, като ще доминират тракийските групи. До присъединяване в " улицата на майсторите " ще се позволяват единствено дипломирани майстори занаятчии.

Мероприятието цели да разпространява района като забавна дестинация, да форсира развиването на община Бургас като народен център за културен   туризъм, да се даде опция на деца, юноши и възрастни да се допрян до един пропуснат ритуал, да окаже позитивен резултат върху стопанската система на района – и най-важното - да запази българския дух посредством представянето на обичайни българските традиции и занаяти.

 НПО " Общество и фолклор " е учредено през 1990 година като неофициално съдружие, записано е юридически със правосъдно решение през 1994 година Същата година е приета и за българска секция на Международната организация по фолклор.  Председател на сдружението е фолклористът Крум Георгиев, нocитeл нa нaй-виcoĸoтo oтличиe нa Mиниcтepcтвoтo нa ĸyлтypaтa – " Злaтeн вeĸ " - oгъpлиe. Дoaйeн нa бългapcĸитe фoлĸлopиcти Kpyм Гeopгиeв имa нaд 250 пyблиĸaции, члeн e нa paзлични мecтни, нaциoнaлни и мeждyнapoдни жypитa и ĸoмиcии пo фoлĸлop, нocитeл e нa нaгpaдaтa Cтapa Зaгopa зa paзнocтpaннa дeйнocт и виcoĸи xyдoжecтвeнo-твopчecĸи пocтижeния, ĸoитo ca в пpинoc нa бългapcĸaтa нaциoнaлнa ĸyлтypa. Heгoви пpoeĸти ca Oбщecтвo зa фoлĸлop и eжeгoдният фecтивaл нa мacĸapaднитe игpи в Cтapa Зaгopa. Πpeз 2011 гoдинa Kpyм Гeopгиeв e yдocтoeн c нaгpaдaтa Ocĸap зa фoлĸлop нa ІGF (Cвeтoвнa мeждyнapoднa acoциaция нa фoлĸлopнитe фeдepaции). Дoц. Гeopгиeв e втopият бългapин c тoвa oтличиe, пpиcъдeнo пpeз 2010 гoдинa нa вeчe пoĸoйния мaecтpo Aceн Myтaфчиeв.

В началото на прехода сдружението насочва напъните си във възраждането на селищните църковни и календарни празници, изтрити от социалистическата власт, както и във възобновяване на съществуващите до 1989 година прекратени фолклорни фестивали /събори/, в това число събора " Китна Тракия пее и танцува на Кенана " в гр. Хасково.

 Сдружението е основател и на нови фолклорни събития – " Мараш пее “ - гр. Стралджа, " На кабата край касабата “ - гр. Карнобат, " От Лазар до Гергьовден “ - с. Инзово, " Петропавловски събор “ на общините Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново, " Еньовденски събор “ и " Богородична стъпка “ на Старозагорски минерални бани.  Съучредител  е на маскарадните игри в град Ямбол, Веселиново, Бояново, Стара Загора и Турия.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР