Бургас. Кралевското съкровище и най-старото злато в Европа от Варненския

...
Бургас. Кралевското съкровище и най-старото злато в Европа от Варненския
Коментари Харесай

Бургас: Едни от най-красивите тракийски съкровища ще бъдат част от Нощта на музеите в града

Бургас. Кралевското богатство и най-старото злато в Европа от Варненския халколитен некропол ще бъдат показани в зала „ Трезор “ на Археологическия музей в Нощта на музеите – 19 май. Това оповестиха от Община Бургас .
Тракийското богатство от с. Кралево, Търговище, е намерено през 1979 година в гроб на върховен благородник, живял през 3 век прочие Хр. След кремация останките му били събрани в позлатен съд - хидрия и заровени в могилата дружно с блага от злато, сребро, керамика. Цялото богатство се състои от 47 златни приложения с гланц, начелник, златни плочки с изображения на грифони, медальони с изображения на Херакъл, обеци, гривни за ръце, декорация от сбруя на кон. Използвани са разнообразни златарски техники – изчукване, леене, гранулация и други Вероятно съкровището е направено в златарското ателие на античния морски град Месамбрия – сегашен Несебър.
Второто златно богатство, което ще може да бъде забелязано в Археологическия музей, гостува в Бургас за второ следващо лято заради огромния интерес и многократните запитвания на посетителите. Признатото за най-старото злато в Европа е намерено в т. н. Гроб № 36 от Варненския халколитен некропол. Според проучване в Оксфордската лаборатория откритите златни предмети се датират от 4600-4400 година прочие Хр. Интересното при Гроб № 36 е, че в него не е открит скелет, а алегорично са заровени както чисто женски, по този начин и чисто мъжки атрибути. Най-вероятно в този гробен комплекс са събрани одежди, декорации и инсигнии на 5-членно владетелско семейство, от които единствено златните предмети са 857 с общо тегло 0.789 кг.
Двете изложения ще бъдат открити на 19 май от 18.00 часа в Археологическия музей на ул. Богориди № 21 като част от програмата на Бургаския музей за европейската самодейност „ Нощ на музеите “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР