Бургас. Изложбата Бургазлии завинаги“ ще бъде представена във витрините срещу

...
Бургас. Изложбата Бургазлии завинаги“ ще бъде представена във витрините срещу
Коментари Харесай

Бургас: Изложбата „Бургазлии завинаги“ ще бъде представена във витрините срещу Часовника на 6 декември

Бургас. Изложбата „ Бургазлии вечно “ ще бъде показана във витрините против Часовника на 6 декември. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Експозицията ще покаже хората, оставили ярка диря в развиването и духовния живот на Бургас. Видните персони ще бъдат показани посредством техни достоверни фотоси, биографични бележки и предмети. Изложбата е част от поредицата събития, отдадени на празника на града - Никулден. Тя ще бъде експонирана във витрините против Часовника на празника на Бургас - 6 декември, и може да бъде прегледана до 6 февруари. В нея жителите и гостите на града ще могат да видят имитация на тефтерчето на Петя Дубарова, тромпета на Тончо Русев, ловния билет на Георги Шагунов и разнообразни предмети, които най-именитите бургазлии са носили постоянно в себе си. 17 портретни фотоси, особено обработени от художника Мирослав Моновски, ще покажат благодетеля на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията, първия доктор на частна процедура в града доктор Андреа Нидер, архитектите, придали образа на актуален Бургас - Рикардо Тоскани и Мария-Луиза Досева, основателя на Морската градина л. арх. Георги Духтев, капелмайстора на 24-ти Черноморски пехотен полк и създател на химна на „ Независимостта “ от 1908 година Георги Шагунов, определяния за един от „ огромните хуманисти на Европа и света “ художник Георги Баев. Някои от тях са родени в Бургас, други идват от близки и далечни краища на България и на Европа, с цел да останат вечно тук.
Сред „ безконечните бургазлии “ в експозицията са още индустриалецът Иван Хаджипетров, публичните деятели Ганка Хаджипетрова и Жени Патева, актьорите Апостол Карамитев и Георги Калоянчев, писателят Петко Росен, поетите Христо Фотев и Петя Дубарова, музикалните дейци Върбан Върбанов и Тончо Русев.
Децата от клуб „ Величието на България “ с началник Петя Кудева към Професионалната гимназия по туризъм „ Проф. доктор Асен Златаров “ ще описват на Никулден забавни и малко познати обстоятелства от живота на най-достолепните персони на Бургас.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР