Бургас. Излезе от печат една уникална антология на починалите бургаски

...
Бургас. Излезе от печат една уникална антология на починалите бургаски
Коментари Харесай

Бургас: На 12 декември ще бъде представена уникална антология на починалите бургаски поети

Бургас. Излезе от щемпел една неповторима антология на умрелите бургаски поети. Това са 47 имена, като се стартира от Дядо Благо и Вен Тин, премине се през Паулина Станчева и Христо Фотев, с цел да се приключи с Николай Искъров и Петя Дубарова, оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Всеки от бургаските поети е показан със фотография, биографични бележки и огромен цикъл стихотворения. Антологията е дело на Недялко Йорданов и Георги Райков. Тя е издание на Община Бургас и издателство " Милениум " - София. В нея има и репродукции на картини от умряли бургаски художници - Петко Задгорски, Георги Баев, Тодор Атанасов, Генко Генков, Генчо Павлов, Спас Нешовски, Дечко Стоев и доста други, общо 44. Това извънредно по рода си издание ще има своята премиера на 12 декември в зала " Георги Баев " на Културен център " Морско казино ", от 17.30 часа.
" Те са тук - бургаските поети и художници, които са напуснали този свят. Но те в никакъв случай не са си отивали от нас. И в този момент нашето сърце, петимно за другарство и непосредственост, отмерва техните стъпки, усеща диханието им, откроява гласовете им " - споделя в уводните думи на изданието Георги Райков.
" Една посмъртна антология... И дните ми са отново заети...
Събирам стихове на мъртвите... Ах, на бургаските поети... ", е началото на стихотворението " Антология " от Недялко Йорданов, също оповестено в увода на изданието.
Пак на 12 декември, сряда, в същата зала ще има премиера и филмът на телевизия СКАТ " Булат в Бургас " - непоказван до момента запис на единствения концерт на огромния съветски стихотворец и артист Булат Окуджава в България, състоял се в Бургаския трагичен спектакъл през месец май 1986 година. Режисьор на кино лентата е Мартина Чачевска, а разказът е на Недялко Йорданов.
Входът е свободен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР