Бургас иска съдът да отмени на поскъпването на водата в

...
Бургас иска съдът да отмени на поскъпването на водата в
Коментари Харесай

Кметът на Бургас иска съдът да отмени поскъпването на водата с почти 60%

Бургас желае съдът да анулира на повишаването на водата в града с близо 60%. Кметът на общината Димитър Николов е подал тъжба в Административен съд София-град, с която желае анулация на решението на КЕВР за цената на водата в Бургас.

" В нея упорствам решението да бъде оповестено за незначително или незаконосъобразно, защото Община Бургас и жителите на Бургас са персонално наранени от него ", оповестява в профила си във Facebook Николов. Той упреква енергийния регулатор, че " новата цена на водата в Бургас е призната за " обществено търпима " от КЕВР, без за това да е регистрирана социално- икономическата конюнктура в страната и опцията на семействата да поемат този разход ".

Водата в Бургас нараства с 59 на 100 от 1 август, съгласно решението на КЕВР от края на юли. Така от този месец кубик вода ще коства на бургазлии по 4 лв. и 39 стотинки с Данък добавена стойност.

Аргументът на кмета Николов да апелира е, че цената на водата е увеличена поради бъдещи вложения, които обаче сдружението ВиК към сегашния миг не е направило, а в това време събира средства от крайния консуматор.

" Общински съвет Бургас не е одобрявал пределни цени на водата, които сдружение ВиК е предложило на КЕВР, а е съгласувало програмата за вложения в общините. Основен мотив за обжалването е разминаването сред наличието на решението на КЕВР и това, което е в съгласие от Общинските препоръки в Бургаска област. С решението на КЕВР се утвърждават съответни индикатори и цени на услуги, предоставяни от оператора. Не такова, обаче е решението, което са съгласували Общинските препоръки ", реагира Димитър Николов.

" ВиК е не е предоставило нужните документи пред КЕВР, които да демонстрират по какъв начин ще бъдат изпълнени целите в Програмата си за вложения.

Искането в жалбата до съда е решението да бъде оповестено за незначително, защото всички документи, на които се основава, са признати от комисия, свикана от ръководителя на КЕВР Станислав Тодоров, чийто избор след това е разгласен за противоконституционен.

Противоконституционно определеният ръководител е свикал и взел участие в съвещанието на комисията, в което е признато решение за по-високите цени ", твърди Димитър Николов.

" Заявлението за по-високите цени не е показано на общините, членове на Асоциацията по ВиК. Тоест, решението е признато без знанието и единодушието на локалната власт. В жалбата, упорствам за прекъсване осъществяването на решението на КЕВР и преразглеждането му ", споделя още кметът на Бургас.



Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР