Бургас. Иконата, която пристига от град Ананиев, е копие на

...
Бургас. Иконата, която пристига от град Ананиев, е копие на
Коментари Харесай

Отец Севастиян: Имаме радостта в Бургас да се поклоним на иконата „Св. Богородица Касперовская“, за храм „Св. св. Кирил и Методий“ това е голяма чест

Бургас. Иконата, която идва от град Ананиев, е копие на чудотворната икона. „ Реално иконата е в по-малък мащаб, от тази, която идва през днешния ден, само че е също чудотворна. Това сподели пред публицисти отец Севастиян Йорданов, архиерейски наместник на Бургаската духовна околия във връзка донесената чудотворната икона „ Св. Богородица Касперовская “ от град Ананиев – Украйна в храм „ Св. св. Кирил и Методий “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Бургас .
„ Имаме насладата в нашия град да се поклоним на иконата „ Св. Богородица Касперовская “ от град Ананиев – Украйна. За нашия храм е много огромна чест, тъй като ние също имаме копие на тази икона, тя е подарена от съветските войни, които идват при нас и освобождават град Бургас. Но за нас е наслада, тъй като нашето копие на чудотворната икона също има своето чудотворство “, сподели още отец Севастиян. По думите му преди 4 - 5 години храмът „ Св. св. Кирил и Методий “ е бил затворен и в този миг копието на иконата „ Св. Богородица “, намиращо се в църквата, се е просълзило, което съгласно думите му е било знак, че Богородица е страдала от обстоятелството, че храмът ще бъде затворен толкоз време. „ Така че ние имаме насладата двете икони да бъдат дружно и ще се надявам жителите и гостите на град Бургас да дойдат да се поклонят и да изпросят берекет от „ Св. Богородица “ както за тях, по този начин и за своите сродници и близки “, съобщи отец Севастиян.
На въпроса с какво тази икона се отличава от останалите икони на „ Света Богородица “, той посочи, че в съветската традиция има разнообразни типове Света Богородица, т.е. наричани по друг метод – „ Радост на всички скърбящи “, „ Касперовская “, „ Утоли моята тъга “. „ Това са разнообразни типове облици на Света Богородица, която оказва помощ в разнообразни случаи “, уточни отец Севастиян и изясни, че към тези икони има направени молитвени правила, с които християните се обръщат към Богородица в съответен случай. „ Ние се обръщаме към иконата „ Св. Богородица Касперовская “, която е закрилница на целия Черноморски регион. И както ние сме град, който се намира на брега на Черно море, ние се обръщаме към нея за всички поданици на град Бургас “, сподели още отецът. По думите му иконата ще остане до събота на обяд. „ Тогава ще я изпратим в град Поморие, там ще престои един ден, по-късно се връща в Приморско, по-късно в град Созопол. Иконата е съпровожда от двама души от Украйна “, разяснява архиерейският наместник.
Деница ДИМИТРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР