Бургас. Една съществена причина за това хората да хапват често,

Бургас. Една съществена причина за това хората да хапват често, ...

Доц. Румен Бостанджиев, психолог: Съществена причина хората да хапват често, и то най-вече сладки храни, е липсата на удоволствия в живота

Бургас. Една съществена причина за това хората да хапват често, и то най-вече сладки храни, е липсата на удоволствия в живота, т. е. - чувството за хронична фрустрация, липсата на позитивни емоции, свързани най-вече с наличието на близки хора, на отношения, топла връзка, любов и привързаност. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас доц. Румен Бостанджиев психолог, сексолог и преподавател. „Когато човек е самотен, един от най-лесните начини да си достави серотонини и ендорфини в мозъка е като хапне нещо бързо и сладко, т. е. - храна, която бързо доставя енергия. Най-често това са храните като шоколада“, заяви доц. Бостанджиев.
По думите му много често, когато хората са сами, по-трудно могат да се придържат към по-здравословен начин на хранене, който е част от стила на семейния живот. „В този смисъл начинът на живот, начинът, по който се свързваме с хората около нас би могъл да бъде един от източниците на това да злоупотребяваме с храната и често да я използваме като средство, което компенсира липсата на позитивни емоции в живота ни“, посочи специалистът и уточни, че ако човек постоянно прави грешки при общуване с другите хора или следва определени модели, завещани му от родителите, или резултат от някакви травматични преживявания в предишния живот, може да се оказва постоянно в ситуации, в които не може да изгради пълноценна връзка, при такива ситуации най-ефективният и най-добрият начин е да се потърси психотерапевтична помощ.
„Много често това е част от това, което човек би могъл да направи в стремежа си да изглежда по-добре и да е по-ефективен в това, което прави. Едно такова усилие може да има мултиплициращ ефект, ако ние преодолеем някой спънки в общуването си и излезем от самотата си“, заяви психологът. Според Румен Бостанджиев ако човек търси общности, в които може спортува или да излиза сред природата, това може да се окаже един добър начин да създаде социални връзки и да излезе от самотата.
Деница ДИМИТРОВА

Източник: focus-news.net