Бургас е все по-близо до включването си в UAM Initiative

...
Бургас е все по-близо до включването си в UAM Initiative
Коментари Харесай

Бургас влиза в общността на градовете за въздушна градска мобилност

Бургас е все по-близо до включването си в UAM Initiative Cities Community (UIC2) - паневропейската самодейност за участие в общността на градовете за въздушна градска подвижност на Европейската комисия. Това разгласи ректорът на Бургаски свободен университет проф. доктор Милен Балтов, който разкри, че висшето учебно заведение към този момент е стартирало магистърска стратегия " Проектиране и ръководство на въздушни и морски дронове " от 11 ноември, тази година. 

" Наши лектори са доктор Иво Барзов, който е авиационен специалист и Стефан Христозов , авиоинженер с опит в авиацията и научната активност. Той е и претендент докторант от Института по роботика на Българската академия на науките. Венцислав Колев, индивидът, който в действителност вкара дроновете тук, също е измежду нашите лектори ", сподели проф. Балтов. 

Именно доктор Барзов и Христозов внесоха писмо в Общински съвет - Бургас , в което упорстват за включването на Бургас в общоевропейската самодейност за въздушна градска подвижност. Според доктор Иво Барзов, предлагането към този момент е прегледано от три комисии към локалния парламент, като общото мнение е позитивно. Предстои да бъде взето решение належащо ли е процедурата да бъде утвърдена от съветниците. 

Европейската комисия към този момент одобри тактиката 2.0 за безпилотните летателни апарати в края на предишния месец, като документът се основава на рамката на Европейски Съюз за сигурност при употребата и определянето на техническите условия за безпилотните летателни апарати. Пред Българска телеграфна агенция доктор Иво Барзов посочи, че от началото на 2023 година, когато в действителност стартира използването на по този начин наречената " U-space " — европейска система за безвредно ръководство на придвижването на безпилотни летателни апарати, ще станем очевидци на още по-интензивна употреба на търговски дронове. Според него, у нас към този момент работни експертна група, която да приготви страната ни за въвеждането на новите регламенти.  

" Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт ” АД подава ръка на БСУ за още една нова магистърска програма 

За първи път Бургаски свободен университет предлага нова магистърска стратегия по “Авиационен мениджмънт “, сподели още ректорът на висшето учебно заведение проф. доктор Милен Балтов.

" Идеята за откриването ѝ беше замразена през последните две години, заради намаляването на международния авиопоток и надлежно този на Летище Бургас, само че през днешния ден е към този момент факт. Идеята е предметите в тази стратегия да се съчетават с курсовете, които Авиационният център на аеропорта в Бургас предлага. Плануваме през януари да създадем изнесено образование за нашите студенти в този център, който се намира на територията на летището. Обучението стартира на 11 ноември ", сподели Милен Балтов.  

По думите му, за първи пъти университетът предлага и магистърска стратегия след висше обучение в региона на правото - " Морско право и крайбрежни територии " Нови за БСУ са и взаимните магистърски стратегии, свързани с кръговата стопанска система и стратегическите инфраструктури и производства.

" Партнираме си с Международното висше бизнес учебно заведение и Химикотехнологичен и металургичен университет (ХТМУ) – София. Работим дружно по план, който се финансира от Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък ". От 11 ноември, като част от този план, БСУ започва за първи път и две нови магистърски стратегии - едната е обвързвана с кръговата стопанска система, а другата със сигурността на стратегическите инфраструктури и производства. Колегите от ХТМУ ще вземат участие с лектори по тяхното направление металургия, което е част от стратегическите инфраструктури и част от кръговата стопанска система. Нашите студенти ще бъдат обучавани по някои от дисциплините и от сътрудници от Международното висше учебно заведение “, сподели проф. доктор Милен Балтов. 

На 5 декември 2022 година, напомни той, ще се организира тържествената гала, на която дипломи ще получат към 400 студенти. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР