Бургас е първият град у нас, в който поставиха зелени

...
Бургас е първият град у нас, в който поставиха зелени
Коментари Харесай

Засадиха растения върху автобусни спирки в Бургас

Бургас е първият град у нас, в който сложиха „ зелени шапки “ за повече сянка на няколко автобусни спирки, оповестява . Поставянето на зеленина върху автобусните спирки  е наложена процедура в Европа, а в Бургас озеленителите на общината избраха да опитат да внедрят непознатия опит на избрани места, където няма широколистни дървета.

Наричаме ги шапки, тъй като са поставени на покривите. Може да се каже, с цел да топлят на спирките, само че в действителност концепцията е да охлаждат през лятото. Защото спирките са до оживени булеварди, където се образуват по този начин наречените „ топлинни острови " съобщи Мая Богомилова, шеф на отдел ”Озеленяване ”, Община Бургас.От общината заимствали опита за построяването на мини-покривните градини от Дания и Холандия.

„ Тези растения са подобаващи за директна слънчева светлина и за по-високата температура ,която е във височина.Те са соколентни,не изискват доста вода. Въпреки това ние сме им построили поливна система,която автоматизирано ще ги поливаме всеки ден през летния сезон ”, сподели още Богомилова.

Много малко хора обаче видяха нововъведението. Към момента зелени шапки са сложени пробно единствено на три спирки в Бургас. Решението дали ще бъдат озеленени козирките и на останалите ще стане ясно след края на зимата.

„ За да забележим въпреки всичко, тъй като това е нещо ново за нас.  Всичко е по този начин да се каже, по учебник.Искаме да забележим въпреки всичко от опита по какъв начин ще се държат растенията и тогава да стартираме да озеленяваме и други спирки ”, изясни Богомилова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР